Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Изложбата „Традиционни народни носии” събира красотата на България

Изложбата „Традиционни народни носии” събира красотата на България

Мъжки, женски и богато украсени невестенски носии, умело съчетани с накити, пафти,  пояси, престилки събраха различни поколения българи на изложбата „Традиционни народни носии“ в черноморския град Бургас. Автентичните експонати са от различни региони на България и са дарение на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН . Изложбата предизвика голям интерес. На откриването й традиционните български носии изпъкнаха в дефиле, под звуците на народна музика. Любителите на фолклора имаха възможност да се потопят в неравноделната магия на българските хора и ръченици.

Традиционни народни носии

Културен център „Морско казино” посвети месец и половина на красотата на българската традиционна носия. Изложбата включва многообразието и красотата на традиционните български облекла,  които са с вековна история. Например изложените тук носии са на 150 години. Могат да се видят женски и мъжки традиционни одежди от всички фолклорни области – шопска, добруджанска, пиринска , тракийска, родопска и район Мизия. Сред интересните експонати са невестенска носия от Кюстендилско, възрожденска носия от Жеравна, женска носия от българската общност в Бесарабия.

Традиционни народни носии

Според Анелия Казакова, идеята на събитието е да се докоснем до историята и традициите и да ги опазим за бъдните поколония.

Посетителите са привлечени и от различните акценти – накити, нагръдници, колани, пафти, гривни, чорапи, чехли, кожени обувки и ботуши от село Бърдарски геран, Белослатинско. Наред с облеклата са изложени и градски налъми и традиционни цървули от телешка кожа, които са на повече от век и половина. Специално към носията от Софийско са включени старинни опашки и ръкавници към сукманите. А невестенската пък привлича посетителите с  легендите за нея. С тази носия невестата говее 40 дни пред свекър, свекърва и съпруга си. Тоест тя не се сваля 40 дни, докато невестата не бъде  приета в семейството. След този период тя вече облича дрехата на омъжена жена.

Традиционни народни носии

Представените носии носят и дълбок смисъл. Те разкриват разликата както в статуса така и във възрастта на жените. По-възрастните жени са използвали по-тъмните цветове - черно, тъмно- вишнево, а самите им забрадки също са били еднотонни. Няма много орнаменти по тях, докато носиите на по-младите момичета са с богато украсени везани цветове. По стара българска традиция, докато са  шиели и везали украсата по носиите, жените винаги са оставяли нещо незавършено по ризата, престилката и полата. Вярвали са, че това ги пази от злото. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.