Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Враца – едно пътуване с машината на времето

Враца – едно пътуване с машината на времето

Враца е един от петте български града, които получиха покана да участват на Международното туристическо изложение в Париж през 2017 година. Признанието е заради изключително интересното й представяне на туристическото изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. А ето и част от туристическите развлечения за представяне на района по време на туристическата борса: „Заветът на царя“ – ритуал с вино в сребърни съдове – реплики на тракийски съкровища, „Хляб от бога“ – артистична реконструкция, демонстрация и дегустация на традиционни ястия от Челопек и врачанския район, мелене на зърно от лимец и ритуално месене на хляб с автентични пособия на 8000 години.

Враца

Хората, които познават този край на страната ни, свързват Враца с маршрута за връх Околчица по време на Ботевите дни, с водопада „Скакля“ (вторият по височина в България) и пещерата „Леденика“. Врачанският Балкан е и идеалното място за туризъм – скално катерене, походи, пещерен туризъм и парапланеризъм. През последните години обаче, тази община активно развива и друг свой потенциал – културния туризъм. Акцентът на туристическия сезон през тази година е поставен върху две годишнини – 30 г. от откриването на основната част на Рогозенското съкровище и 140 години от гибелта на българския поет и революционер Христо Ботев. Какво още предлага регионът – отговор дава директорът на Регионалния исторически музей в града Георги Димитров.

Знаем, че община Враца е с едни невероятни природни дадености. Врачанският балкан дава прекрасни възможности за планински туризъм. Що се отнася до културния туризъм – той не бива да се развива самоцелно, а винаги да се съчетава, когато има подобни на нашите условия – природни дадености и забележителности.

Враца

Във Враца традиционно се организират фестивали, свързани с народни обичаи, а също и местни културни традиции. Но това, върху което мога да акцентирам, са два фестивала. Единият е международният фестивал „Време“ който се организира през две години с участието на младежи от близо 8 държави. За трета поредна година ще направим и един фестивал, който започнахме експериментално, но се оказа, че има голям потенциал. Това е Фестивалът за древни култури „Слънцето на Тодорка“, който е свързан с историческите находки в праисторическото селище и обреден център Оходен. Сред новостите са палатков лагер, който се изгражда до археологическия обект и сцена с различни исторически възстановки.

Враца

Те са част от нашите експериментални мероприятия с цел да привлечем вниманието на хората и да ги възпитаваме в родолюбие. На този фестивал има огромен интерес към така нареченото Археологическо училище, в което млади хора и ученици могат буквално да се въплътят в ролята на Индиана Джоунс, разчиствайки на терен обредни съоръжения и откривайки различни артефакти.

За съжаление държавата не оказва никаква подкрепа и единствено общината подпомага археологическите проучвания и развитието на културния туризъм в региона.

Живописният район на Враца представлява една своеобразна машина на времето, с която можете да се озовете на най-невероятни места в най-различни епохи. Подарете си тази разходка през Възраждането, Средновековието, тракийската антична епоха и неолита, която никога няма да забравите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.