Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Най-убаво и най-гиздаво“, село Челопеч отново събра песни и танци от цял свят

Женската група за високо пеене към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1926 г.“ с. Сатовча, област Благоевград, спечели отличие в категория „Автентичен фолклор“.Женската група за високо пеене към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1926 г.“ с. Сатовча, област Благоевград, спечели отличие в категория „Автентичен фолклор“.

„Най-най-най-убаво, най-най-най-гиздаво село Челопеч…“ – така се пее в химна на Международния фолклорен фестивал „Златен прах”. Че това е едно от най-подредените и благоустроени малки селища у нас, знаем отдавна. Но и българи, и чужденци не спират да се изненадват от размаха, с който там се организират събития от различен характер. Сред най-многолюдните със сигурност е фестивалът „Златен прах“, който се провежда в прекрасния парк „Корминеш“.

Третото издание представи атрактивни танцови състави от Русия, Грузия, Аржентина, Испания, Сърбия. За втори път се проведе и конкурсът за български фолклорни групи и солисти, в който участваха стотици самодейци, предимно от Шоплука, Югозападна България и селищата, разположени в близост до Челопеч. Според регламента на конкурса се присъждат две големи награди – за най-добър танцов състав и най-добър певчески колектив.

Фолклорен ансамбъл „Горнополска песен“ от с. Овчарци

Разказва Радка Лазарова – библиотекар, читалищен секретар и художествен ръководител на първенеца в конкурса за народно пеене – Фолклорен ансамбъл „Горнополска песен“ към Народно читалище „Пробуда 1923 г.“, с. Овчарци, област Кюстендил: Селото ни се намира близо до курорта Сапарева баня. Началото на ансамбъла е през 1962 г. Имаме танцов състав, мъжка и женска певчески групи. Много работим с децата и се радваме, че техните успехи се множат. Емануела Стойкова е приета от тази година в НМУ „Любомир Пипков“. Няколко деца от групата завършиха НУФИ в Широка лъка, имаме и студенти в Академията в Пловдив. Безкрайно съм благодарна, че тези гласовити деца са родени в Овчарци. Издирили сме около 200 песни от селото и района. Вече трудно намираме незаписвани автентични образци, но не се отказваме.  

Сред наградените солисти беше и Николина Филчева-Станоева, която изпълни две оригинални песни от Средногорието.

Г-жа Станоева е ръководител на и Певческа група „Фолклорен извор – Бръшляница“ към Народно читалище „Просвета 1907 г.“, отличена в категория „Автентичен фолклор“.

Песните ми са от сборник „Средногорски песни“ на Лукан Савов, който направи много за местния фолклор. От 45 години живея в Плевен, но сърцето ми е тук, в родното Средногорие. Групата, с която работя в село Бръшляница, има много оригинални костюми и по мое настояване в репертоара бяха включени автентични песни, записани от старите певци на селото.

Фолклорен танцов ансамбъл „София 6“

Голямата награда в категория „Народни танци“ получи и Фолклорен танцов ансамбъл „София 6“ към Народно читалище „Витоша 1951“, гр. София. Ръководител е Николай Несторов – син на основателя Нестор Несторов. Танцовият състав има няколко престижни международни награди.

Ето и оценката за фестивала на Росен Богданов – генерален секретар на IGF – международна организация, която обединява различни фолклорни асоциации.

Първо ме впечатли мястото, на което се провежда събитието. Малко фестивали могат да се похвалят с такава сцена. Има условия и за изпълнителите, и за публиката. Възхитен съм от организацията, от ентусиазма на хората, които работят за фестивала. Поздравления за кмета и за неговия екип.

Грузински танцов състав „Феникс“ от Зугдиди, Грузия

Особено щастливи от своето участие бяха децата от Грузински танцов състав „Феникс“ – гр. Зугдидѝ, с ръководител Гургенѝ Кхорàва. В България са за първи път. Поради усложнената обстановка в Турция и риска при пътуване, се наложило да редуцират състава и да включат само детската си група. Независимо от препятствията, съставът се представи блестящо.

Ballet Cultural Argentino, Аржентина

Лаура Франчини, основател и ръководител на Ballet Cultural Argentino, е убедена, че фестивалът е на много високо ниво. Танцьорите в нейната трупа са архитекти, физици, студенти, преподаватели, обединени от любовта към изкуството. Наред с традиционни аржентински танци, по настояване на организаторите те представиха и танго.

Ансамбъл „Урал“ от Челябинск – Русия

Публиката аплодираше горещо изпълненията на Държавния танцов ансамбъл „Урал“ от Челябинск – Русия, Folklore Galician “Queixumes dos Pinos” от испанския град Оренсе, област Галисия, представителите на Дружество за култура и изкуство „Яна“ от Земун, Сърбия, домакините от кукерски клуб „Златно руно“, Детски танцов състав „Изворчета“…

Детски танцов състав „Изворчета“

Впечатления от фестивала сподели и Ива Търнева, един от ръководителите на Танцов ансамбъл към Общински дом на културата „Средец“, спечелил първо място в категория „Фолклорни танци“.

Танцовият ни състав е с много дълга история и много награди. Втора поредна година сме гости на фестивала в Челопеч. Тук е прекрасно, организаторите са се погрижили за всичко. Съчетаваме го с тийм билдинг на състава в старинния град Копривщица, догодина пак ще дойдем.

Когато икономиката започне да буксува, първо страда културата – казва кметът на Челопеч инж. Алекси Кесяков. – Но все пак традициите трябва да се поддържат, независимо от всичко. Нашият фестивал прави именно това. Превърна се в интересно преживяване и за участници, и за зрители и зрители. Ще продължим да го развиваме се надяваме да се утвърди като едно от средищата на българската култура. Изпитваме огромно удовлетворение от все по-растящата популярност на фестивала, от удоволствието, с което публиката го следи. Животът всеки ден ни учи на нови неща, но събития като този фестивал са направо „учебен залп“. Трета година трупаме опит как по-качествено да си вършим работата. Това е урок и за самата администрация и на общината като цяло. Следващият фестивал ще бъде още по-атрактивен, сигурен съм. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.