Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българин влезе в рекордите на Гинес с 300-метрова кръстословица

Българин влезе в рекордите на Гинес с 300-метрова кръстословицаснимка: dnevnik.bg

Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на "Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света, съобщи БНР, като цитира БТА. Тя се състои от 93 769 термина, което е с близо 80 хил. термина повече от предишния рекорд.

Кръстословицата се простира върху 1001 листа и е с дължина 300 метра. Йоницов разказва, че това е символично - Айфеловата кула е висока 300 метра, а 1001-те листа символизират приказките от хиляда и една нощ.

Размерът на кръстословицата е стандартен - 8х8 мм, като процентът непопълнени квадратчета е 13 на сто за спазване на коефициента на качество на кръстословицата.

Христо Йоницов започва грандиозния си проект през 1997 г. и го приключва през 2011 г. Следват проверки и дълга кореспонденция с централата на "Гинес", след което рекордът е признат на 3 юни 2014 г. и Йоницов получава сертификата две години по-късно.

За съставянето на 300-метровата кръстословица е прекарал много часове в Националната библиотека, където е прегледал всички информационни, енциклопедични и справочни издания, за да няма повтарящи се термини, казва той.

Съставянето на кръстословици е дългогодишно хоби на Христо Йоницов, който има публикувани в редица издания. Разказва, че основната му мотивация да се бори за световен рекорд са желанието му "да остави следа след себе си, както и да направи нещо хубаво за България и името и да се споменава с хубави неща". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.