Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Най-големият пътнически самолет в света беше представен в София

Най-големият пътнически самолет в света беше представен в София

Най-големият пътнически самолет в света кацна на летище София. Airbus А380 на Lufthansa направи демонстративен полет от Франкфурт до София. Чрез него германската авиокомпания иска да промотира полетитe си на далeчни разстояния. Самолетът няма да обслужва полети директно от София, а през основния хъб на Lufthansa във Франкфурт.

Висока конкуренция

Със своите 14 самолета от този тип авиокомпанията е най-големият оператор на А380 в Европа. Другите европейски компании, които притежават такива, са Air France с 10 и British Airways с 12. Те са и най-големите авиопревозвачи, които се конкурират не само на регионалните, но и на далечните полети, където със сериозни позиции са и Turkish и Emirates, като последните са най-големият оператор на дестинации с А380 - 82 самолета по над 30 дестинации.

Германската компания вече направи стъпки за разширяване на дела си на изток. Наскоро сключи споразумение за съвместни полети с най-големия превозвач в Китай Air China. Това трябва да помогне на Lufthansa да навлезе по-силно на китайския пазар, който е най-бързо растящият в сектора. Първоначално ще бъдат извършвани полети от Китай до Франкфурт, Виена и Цюрих, а по-късно ще бъдат развити всички дестинации между Китай и Европа, поддържани от двата превозвача.

Софийското летище не е пригодено за този тип самолет - за обслужването му се изисква специален терминал и обучен персонал. Такива има на над 20 летища в света. Пистата в София обаче може да приеме най-големия самолет без проблем. По тази причина софийското летище е избрано за резервно от Emirates, като преди това е имало специална инспекция от експертите на авиокомпанията.

Два етажа, четири класи

А380 на Lufthansa има четири класи – първа с 8 места, бизнес (78), които са на втория етаж на самолета, премиум икономична (52) и икономична (371), като самолетът превозва около 40% повече пътници от най-големия Boeing – 747-8, или малко над 500 места. Най-голямата му модификация може да достигне и 800 места, но никоя авиокомпания не ползва този вариант, тъй като това означава да се лиши от имиджовите класи, които са ключови за тези полети. Най-голям капацитет имат няколко самолета А380 на Emriates - 615. Цената на един самолет варира според изискванията, като понякога надхвърля 400 млн. долара.

Групата на Lufhansa включва Swiss и Austrian, с които имат 74 директни полета седмично от София и Варна до Франкфурт, Мюнхен, Виена и Цюрих. Lufthansa Group присъства директно на пазара в България и чрез своите подразделения Lufthansa Technik, LSG Sky Chefs и Lufthansa Cargo. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники