Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Излезе от печат том първи на "Корупционната България"

Излезе от печат том първи на "Корупционната България"

Това е много мащабен и амбициозен проект. Бих разбрал здравословния скепсис на всеки, който чуе такова заглавие, предвид, че медиите непрекъснато ни заливат с корупционни афери и съответно много трудно всеки успява да се ориентира кое е истина и кое – не съвсем. Това каза за предаването "Преди всички" историкът Момчил Методиев преди премиерата на том първи на "Корупционната България". Книгата е изследване, а първият том покрива периода от създаването на фирмите на Държавна сигурност, до фалита през 1996 г. и хиперинфлацията, уточни рецензентът:

Една от тезите, които прокрадват авторите и много ме впечатли, беше, че корупцията не адаптира от началото на прехода. Тя всъщност съществува още от края на комунизма, като тази инфраструктура, която е създадена от края на комунизма започва да се развива и да се разраства и да става все по-голям проблем в годините на прехода, т.е. казано накратко, смятам, че това е едно сериозно изследване, което се базира на съответните архивни източници, които са публикувани, някои  от тях вътре в книгата, други на отделен сайт, където всеки може да отиде да ги провери. И това е едно изследване, към което всеки един може да се върне във всеки един момент. Особено пък за този период, който е толкова наситен...

В предговора изрично е отбелязано, че „куфарчета“ съществуват, макар и вероятно не под формата на куфарчета пълни с банкноти, а по скоро под най различни бонуси и възможности, които определени групи, близки до партийния елит и ДС в този период, имат възможността да експлоатират за собствени цели. Оттам нататък разбира се този първи том преминава през всички по големи афери, за които някои хора си спомнят, а други може би са ги забравили като се започне от Агенцията за чуждестранна помощ, случаят с фондация "Сапио“, външният дълг. Има и голяма част,посветена на така наречените „гангстерски времена“. Разбира се и казусът „Мултигруп“, гангстерските войни, югоембаргото. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.