Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

8000 фолклорни изпълнители се надпяват под Царевец

8000 фолклорни изпълнители се надпяват под Царевецснимка: monitor.bg

400 фолклорни формации и около 8000 изпълнители ще се надсвирват и надпяват във Велико Търново до 22 май по време на 20-тото юбилейно издание на Старопланински събор „Балкан Фолк”.

Своето изкуство в града под Царевец ще показват професионални и любителски състави от всички етнографски области в страната. Освен от България, в Световната купа по фолклор ще се състезават също състави от Русия, Иран, Грузия, Чехия и Румъния.

Официалното начало на „Балкан Фолк” бе поставено в събота следобед с дефиле по главната улица „Васил Левски” и кратко представяне пред паметника Майка България. Същинското откриване бе на сцената на Летния театър, където съставите и изпълнителите ще се надпяват през следващата седмица.

Зам.кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков поздрави инициаторите, организаторите и участниците в културния форум. „Старопланински събор „Балкан фолк” е завещанието, което неговият създател и вдъхновител Илиян Николов остави на великотърновци, на целия български народ и на цялата световна общественост. Съхраняването на традициите и предаването им на поколенията се превърнаха в кауза, която над 160 000 български и чуждестранни участници осъществиха с общи усилия през годините. Убеден съм, че това благородно дело ще намери своето продължение и в бъдеще. Нека този форум, който е пазител на родовата памет, да пребъде”, заяви Ганчо Карабаджаков.

А в парка Боруна край Паметника на Асеневци вече има и паметник на основателя на Старопланински събор „Балкан фолк” и бивш кандидат за президент на България, Илиян Николов. / Монитор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.