Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Акценти от фестивалния сезон във Велико Търново

Велико Тырновоснимка: bnr.bgВелико Тырново

През горещите летни дни Старопрестолният град Търново ще преживее отново славни мигове от историята си. В продължение на два месеца фестивалът „Сцена на вековете“ на Царевец ще разказва с музика и възстановки за дните на Второто българско царство. Градските площади пък ще са изпъстрени от костюмите на боляри, занаятчии и търговци, участници в многобройните съпътстващи събития. Търново ще посрещне и рокери, съвременни музиканти и класически изпълнители, киномани и меломани.  Вратите на живописния  гостоприемен град са отворени за всички, които искат да се насладят на богатата му културна лятна програма.

За това какво предстои през следващите  няколко месеца, научаваме от Цветомир Бояджиев – директор на общинското предприятие за туризъм „Царевград Търнов”:

Велико Търново залага винаги на атрактивни събития. Освен че е популярна туристическа дестинация със своите паметници, музеи, културно историческо наследство, ние се опитваме да допълним това с множество изяви от всякакъв жанр. Сред големите предстоящи събития са Международния фолклорен фестивал и Arbanassi Summer Music, който миналата година, беше признат за част от  фестивалите на Европа.  Същата оценка получи и оперният  фестивал „Сцена на вековете”, който тази година ще се проведе от юли до първата седмица  на септември отново на Царевец. По време на своеобразния  летен  сезон на българските оперни театри са включени както класически така и по-съвременни представления.

От 17 до 26 юни cтapaтa cтoлицa става дoмaкин и нa cъбopa „Лyдoгopиe”. На него ще може да се види възcтaнoвкa нa aвтeнтичнa Кaпaнcкa cвaтбa. Пpeди 2 г. cъбopът пpecъздaдe дpyгa cтapиннa cвaтбa, c кoятo пocтaви бaлкaнcки peкopд зa нaй-дългaтa cвaтбeнa coфpa с 1520 дyши, oблeчeни в тpaдициoнни нocии. Седмица  след него, от 20 до 27 юли, започва и традиционният  Международен  фолклорен фестивал. Вторият  Международен  фестивал на историческите възстановки ще се проведе от 28 до 31 юли на крепостта Царевец и до църквите в нейното подножие. В реконструкциите на живота от времето на Второто българско царство и средновековна Европа ще участват ентусиасти от Полша, Сърбия, Украйна, България, Молдова и Италия.  Те ще демонстрират как през Средновековието са ковали оръжия, обработвали кожи, правели пергаменти, колани, шевици, ястия.  Събитието включва и поклонически лагер, демонстрация на битки и различни работилници за деца и възрастни.  

Между 19 и 21 август предстои ново издание на Transfiguration festival, който миналото лято се състоя в родопското село Долен. В него ще има много интересни проекти, късометражно кино и съвременни дигитални инсталации.

Откъде  Велико Търново очаква своите туристи през сезона –  научаваме от  господин Бояджиев:

Посещаемостта всяка година е висока. Очакваме със сигурност да има нови туристи, защото имаме договори с туроператори, които ще водят  групи за първи път. Имаме групи и от круизните пътувания по река Дунав, които правят еднодневни екскурзии до Велико Търново. Радостно е, че се появяват нови туроператори, чийто групи проявяват интерес именно към нашето културно-историческо наследство. Вярваме, че това ще ни отвори нови хоризонти и ще имаме ръст на туристите от Испания, Франция и азиатските страни.

Затова,  не се колебайте, изключвайте компютъра, за да избягате от ежедневието и да се докоснете до нещо различно! Щом хората пътуват от далечна Азия, за да  видят старата ни столица, нищо не ви коства по време на лятната почивка, на път за морето, да се отбиете до Царевец. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.