Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Татари на протест в Русе: "Светът трябва да признае геноцида над нашия народ"

Татари на протест в Русе: "Светът трябва да признае геноцида над нашия народ"снимка: btvnovinite.bg

Татари от Ветово се събраха на протест пред Руското консулство. Те отбелязаха 72-годишнината от депортацията на кримските татари извършена от Сталин и съветските власти, и двегодишнината от анексирането на полуостров Крим.

„Геноцидът от страна на съветските власти е факт и той трябва да бъде признат, категоричен бе председателят на сдружение „Асабай“ Ерхан Джевдет, като припомни, че освен татари има изселени и хиляди българи от Крим през този период.

Протестиращите заявиха, че настояват да бъде позволена работата на Кримско-татарския парламент, който беше затворен след анексирането на полуострова. „След затварянето на Меджлиса татарите в Крим нямат никакви права. По този начин властите там се опитват да ги накарат да напуснат. Броят им драстично е намалял и те към момента са 20 % от населението“ допълни Джевдет.

Татарите от Ветово издигнаха плакати в защита на правата на сънародниците в Крим, за признаване от Русия на геноцида над кримските татари и за възстановяване на работата на Кримско-татарския парламент.

Те определиха действията на Руската федерация на полуострова като окупация и заявиха, че Крим е единствената родина на кримските татари.

„Окупаторите обещават на кримските татари, като коренно население на полуострова, да им възстановят законните права. Но и до днес те не са изпълнили нито едно от обещанията си. От началото на окупацията до днес десетки са убитите кримски татари. Стотици кримски татари са подложени на насилие и тормоз. Изразяване протест срещу системното нарушаване на правата на човека от страна на Кремъл и окупационната администрация в Крим“, се казва в декларацията, която бе прочетена пред консулството.

Тя бе връчена в дипломатическата мисия.

На 18 май, 1944 г.  всички кримски татари (чиито мъже се бият на фронта срещу нацистките армии) са принудени от КГБ под претекст, че сътрудничат и симпатизират на врага на СССР, само за един ден да напуснат родината си и насилствено биват депортирани. Една малка част са от татарите са изселени и в България. Почти всички, около 5000 души днес, живеят компактно в Североизточна България, като най-многобройни са във Ветово- 200 семейства. / Дарик

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники