Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Награди за образование, дарителство и бизнес показват достойните българи

Награди за образование, дарителство и бизнес показват достойните българи

Евлогий и Христо Георгиеви, най-богатите хора на Балканите в края на XIX век, са и най-големите дарители в историята на България. С техни средства се създават Софийският университет „Св. Климент Охридски”, най-старото и най-голямо висше училище в България, няколко болници, завещават парични средства за просвета и издържат студенти в чужбина… Евлогий Георгиев подарява на родния си град Карлово построената с негови средства текстилна фабрика, като приходите от нея предвижда да се предоставят на училищното настоятелство. Освен това действията на двамата братя подтикват и други родолюбци, живеещи извън България, към дарения.

С учредените на тяхно име награди ще се удостоят достойни личности – българи, които с живота, делата и примера си вървят по техния път в областите образование, дарителство и бизнес, на които братята са посветили целия си живот. Христо Тучев – председател на организационния комитет на наградите „Евлогий и Христо Георгиеви”, мотивира нуждата от подобни инициативи така: Струва си да се говори за тези неща. Да се измести фокусът от злободневното към едни по-сериозни стойности, които биха дали резултат за просперитета на нашата нация. Най-сложното в процеса на номинирането всъщност е тези хора да се съгласят, защото, както казаха всички, а някои дори се отказаха, „Всичко, което правим, не го правим за награда, не искаме награда за него”. Това са възвишени хора в идеала и ценностите си. Това са хора, надраснали всякаква суета. Притесняват се дори, когато само се говори за тях.

Лесно ли се намират в днешно време българи, чиито дела биха могли да се сравнят с тези на братята Георгиеви?

Не е лесно, но въпреки това такива хора има, а ние, обществото, не сме сетивни, не ги виждаме, усещаме, пропускаме добрите дела, които те вършат. Отдаваме прекомерно внимание на маловажни неща и пропускаме делата на велики хора, които живеят сред нас днес. И това са нашите номинирани. В категория „Образование”: проф. Минко Балкански, който е един от най-изтъкнатите физици в света, Кавалер на Ордена на Почетния легион, има Орден Стара планина I степен, преподавател в 34 университета, почетен професор на Сорбоната, основател на Академията на науките на Индия. Това е човекът, който основа фондация „Миню Балкански” в България, благодарение на която лауреати от международни състезания по математика, информатика и физика биват промотирани в най-престижното френско училище Ecole Normale Supérieure и се превръщат в учени. Друг номиниран е проф. Григор Горчев, който основа роботизираната хирургия у нас и създаде учебен център в България, за да се превърне тя във водеща сила. Номиниран е и проф. Христо Глушков, изследовател на живота и делото на братя Георгиеви. В област „Дарителство”: Иван Станчов, дипломат, меценат, човек, който дари семейното си имущество, за да основе „Карин дом” във Варна – център за грижи за деца. Иван Анев е най-големият дарител на БЧК. Обществото не го познава, но това е човек, който дари семейното си имущество и наследството на жена си, възлизащо на над половин милион лева, на девет болници, за да се закупи животоспасяващо оборудване. Номинирани са и семейство Желеви от Добрич – Софка и Жельо Желеви, чиято дъщеря загина при инцидента във влака София-Кардам в Червен бряг през 2008 г. Те дариха цялата кръвнина за Софийския университет, училищата и детските градини, в които е учила дъщеря им. В област „Бизнес”: Христо Тенчев и Светлин Наков – хората, които създадоха Софтуерния университет, през който са минали 22 000 души, които захранват българската софтуерна индустрия. Те създадоха един нов бизнес модел в университетското преподаване. Васил Терзиев е един от основателите на най-успешната българска компания, която беше продадена за 260 млн. долара миналата година и сега се развива бурно напред. Всички тези хора са пример, за който ние трябва да знаем, усещаме, виждаме и следваме.

Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 18 часа, параден вход. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.