Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Имот за 100 хил. лв. да дава на чужденец статут на продължително пребиваващ, прие парламентът

Имот за 100 хил. лв. да дава на чужденец статут на продължително пребиваващ, прие парламентътснимка: dnevnik.bg

Желаещите чрез покупка на имот чужденци да вземат разрешение за продължително пребиваване у нас вече ще дават шест пъти по-малка сума, отколкото в момента. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента с 92 гласа "за", 12 "против" и 9 "въздържал се" поправки в закона за чужденците, с които се сваля от 600 000 лв. на 100 000 лв. стойността на необходимата им недвижима собственост.

БСП обвини ГЕРБ, че това е поредната лобистка поправка. Атанас Мерджанов от левицата попита как тази промяна е намерила място в законопроекта, след като е липсвала в документа, публикуван за обществено обсъждане. Подобни дебати имахме в предходните парламенти и винаги специалистите от ДАНС, Министерството на външните работи и т.н. винаги са имали своите притеснения, посочи той.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че става дума за продължително пребиваване за срок от 1 година. Той уточни, че за последните три години по този ред е дадено разрешение за продължително пребиваване само на двама чужденци. А предложението за намаляване на стойността е обсъждано в междуведомствена работна група, в която са участвали представители от всички служби за сигурност, но докато е вървяло общественото обсъждане. Готови сме да обсъждаме всякакви разумни предложения, добави Ципов.

Красимир Янков от БСП пък отбеляза, че в мотивите на правителството няма нито ред за предложението и било странно, че не се предлага от Министерството на икономиката, а от МВР. "Политическото ръководство едва ли си дава сметка, че има миграционен натиск, че минават бежанци. То обяви, че не може да охранява българската граница", коментира Янков. И посочи, че преди второто четене ще предложат тази промяна да отпадне.

Спрямо кандидатстващите за визи за дългосрочно пребиваване на основание това, че осъществяват търговска дейност в страната се въвежда изискване разкритите 10 работни места да са на пълно работно време, като това изискване следва да е налице за всеки съдружник поотделно. Считаме, че по този начин право на продължително или постоянно пребиваване в страната ще могат да получават само тези, които в действителност осъществяват търговска дейност, а не такива, които само използват за тази цел регистрацията на едно търговско дружество, пише в мотивите.

Със 106 гласа "за" и един "против" депутатите приеха на първо четене и поправка, внесена от Румен Йончев от "Български демократичен център - Народен съюз", бивш председател на комисията по политиките за българите в чужбина. С промяната се дава възможност на кандидатстващите за разрешение за постоянно пребиваване у нас чужденци с български произход да не се изискват визи и свидетелства за съдимост, когато причината е от хуманитарен характер или свързана с извънредни обстоятелства. Поправката, внесена преди една година, е насочена към сънародниците ни в Украйна, се посочва в мотивите на вносителя. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.