Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Цацаров прогнозира скорошни обвинения за АЕЦ "Белене"

Сотир Цацаровснимка: dnevnik.bgСотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров прогнозира, че скоро ще има конкретни лица, които ще бъдат привлечени като обвиняеми за проекта АЕЦ "Белене".

Това се разбра от отговор на Цацаров на въпрос от депутата от Реформаторския блок Петър Славов в парламентарната правна комисия.

Славов напомни, че през 2013 г. е имало сигнал от Иван Иванов (по онова време депутат от ДСБ, а сега - председател на Комисията за енергийно регулиране - бел. ред.) за продължаващи плащания, въпреки решението на парламента да преустанови проекта за нова АЕЦ край Белене. Славов зададе въпроса си в контекста на решението на Международния арбитражен съд в Женева от миналата седмица, в което в спора между българската НЕК и "Атомстройекспорт", се произнесе в полза на руската компания и осъди България да плати 620 млн. евро.

"След решението на Министерския съвет, потвърдено от Народното събрание, плащанията по проекта АЕЦ "Белене" са продължили. Скоро ще има лица, които ще бъдат привлечени към отговорност," заяви Цацаров и уточни, че прокуратурата няма отношение към арбитражните решения.

Цацаров не даде никакви подробности. Досъдебното производство беше образувано през 2013 година срещу шефа на "Риск инженеринг" Богомил Манчев за длъжностно присвояване на над 8.6 млн. лева. Заедно с Манчев бяха обвинени още трима души.

През 2015 г., след изтичането на две години от разследването, Манчев поиска делото да му бъде вкарано в съда, но прокуратурата го прекрати поради липса на доказателства. Той поиска от съда делото да бъде прекратено поради липса на извършено престъпление, което и стана.

Друг обвинен - Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уоли Парсънс" също поиска делото срещу него да бъде вкарано в съда, но и тук прокуратурата реши да го прекрати. Останаха бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Засега не е ясно какво става с разследването срещу тях. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.