Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Срещи на министър Даниел Митов в Държавния департамент и Департамента по отбрана на САЩ

Даниел МитовДаниел Митов

Министър Даниел Митов проведе срещи в Държавния департамент и Департамента по отбрана в заключителната част на работното си посещение в САЩ.

Министър Митов обсъди сътрудничеството в областта на отбраната, процеса на модернизация на българските въоръжени сили и резултатите от срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава със заместник държавния секретар Антъни Блинкен. Важен акцент в разговора бе поставен върху реализирането на ключовите енергийни проекти в региона и ускоряване процеса на изграждане на интерконекторната връзка с Гърция и терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

От американска страна бе подчертан ангажиментът за продължаване на подкрепата на САЩ за сигурността на източния фланг на НАТО и реализиране на ключовите за енергийната диверсификация проекти. Изразена бе и положителна оценка за хода на реформите в съдебната система и приетото ново законодателство в областта на борбата с корупцията. Подчертана бе необходимостта от ефективното прилагане на новоприетите закони.

Министър Митов и заместник-държавният секретар Блинкен обсъдиха и предизвикателствата, произтичащи от нарушения баланс на силите в Черно море и конфликтите в Близкия изток и Северна Африка.

С подсекретаря по отбраната на САЩ, Браян Маккиън, министър Митов обсъди резултатите от Срещата на върха на НАТО във Варшава, изпълнението на Плана за действие за повишаване готовността на Алианса и на Инициативата на САЩ за укрепване на сигурността на Европа, както и възможностите за укрепване на сигурността в Черно море под егидата на Алианса. Очертани бяха пътищата за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и хода на модернизацията на българските въоръжени сили. Обсъдени бяха и рисковете за сигурността, произтичащи от зоните на нестабилност в Европа и Близкия изток.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники