Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Николай Ненчев: За около седмица САЩ ще се включи в охраната на въздушното ни пространство

Николай Ненчевснимка: bgnes.comНиколай Ненчев

За около седмица САЩ ще се включи в охраната на въздушното ни пространство. Това каза пред журналисти след правителственото заседание министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Днес на заседанието на МС бе прието решение за съвместен air policing, съвместна охрана на въздушното пространство със САЩ, което ще започне на 9 септември и ще приключи на 16 септември. Мисията е мирновременна, инициатива, която беше приета от НАТО, от нашите партньори", коментира министърът на отбраната. Той уточни, че в тази мисия ще участват два американски самолета, които съвместно с нашите пилоти ще извършват охрана на въздушното пространство. "Цялата мисия, която ще продължи за около седмица ще бъде изцяло на разноски на САЩ. Българската страна не дължи нищо по този договор". допълни Ненчев.

"И сами бихме могли да изпълняваме тази мисия. Разполагаме с достатъчно МиГ - 29, които биха могли да се справят. В резултат на договора с Полша в рамките на месец ноември ще поучим последните два двигателя, тоест общо 6. Ще имаме още 3 изправни МИГ - 29. Въз основа на решение на МС бяха отпуснати, знаете, 69 млн. лв., с които чрез обществена поръчка ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МИГ - 29 или общо 5 допълнителни самолета МиГ - 29 ще имаме в рамките на тази година", коментира още той.

"Не сме обезпокоени от това, че България не е в състояние сама да изпълнява мисията по охрана на въздушното ни пространство. Това е мирновременна мисия, по инициатива на НАТО", посочи министърът.

По думите му не отпада варианта за съвместна охрана на въздушното ни пространство с Полша. "Това ще се бъде в резултат на допълнителни разговори, които ще проведем", обясни той.

Ненчев съобщи, че на заседанието на МС е прието решение ген. Цанко Стойков, военното ни аташе в САЩ, да бъде предложен на президента Росен Плевнелиев за командир на ВСС. "Надявам се това да се случи в началото на следващия месец", заяви той.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники