Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Росен Плевнелиев: България ще продължи да работи за развитието и свързването на икономиките и инфраструктурата в Централна и Източна Европа

Росен Плевнелиев: България ще продължи да работи за развитието и свързването на икономиките и инфраструктурата в Централна и Източна Европа

България подкрепя безусловно усилията за развитие и свързване на икономиките и инфраструктурата на държавите от Централна и Източна Европа по оста "Север-Юг". Това ключово регионално сътрудничество се нуждае от навременна политическа подкрепа и решителни действия, за да бъдат държавите от Централна и Източна Европа по-устойчиви и конкурентоспособни в рамките на Европейския съюз.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на Международния форум "Адриатическо, Балтийско и Черно море", който се провежда под мотото "Да направим Европа по-силна: свързване на Севера и Юга". Форумът в Дубровник събра държавните глави на Литва, Полша, Словения, Унгария и Хърватия, както и представители на изпълнителната власт на Австрия, Чехия, Естония, Латвия, Румъния и Словакия.

Според президента Плевнелиев трябва да се търсят нови ефективни начини на сътрудничество в сферите на енергетиката, транспорта, дигиталните комуникации и търговията, ако искаме държавите на Черно, Адриатическо и Балтийско море да се развиват в стабилен, демократичен и проспериращ регион и да имат силен глас в ЕС.

"Недостатъчно развитата инфраструктура е основна пречка пред нашето икономическо развитие", добави държавният глава и призова завършването на настоящите и инициирането на нови инфраструктурни проекти да бъде във фокуса на регионалната политика. "В това свое начинание трябва да използваме европейските инструменти за развитие на икономиките и гарантиране на повече инвестиции и нови пазари", напомни Росен Плевнелиев.

Енергетиката в региона трябва да бъде развита в съответствие с  общоевропейската енергийна политика" категоричен беше президентът. "Трябва да изградим единен либерализиран енергиен пазар в рамките на ЕС и всички държави членки да говорим с един глас в областта на енергийната политика с външните си партньори", каза още Росен Плевнелиев и отличи напредъка на България и положените усилия за изграждането на интерконекторни връзки със съседите ни Гърция и Румъния.

Президентът потвърди отново подкрепата на България за ускоряването на процеса на европейска интеграция на Западните Балкани. "Гражданите на всички държави в Източна Европа искат да бъдат част от европейското семейство с неговите демократични ценности. Европейският проект няма да бъде завършен, докато Западните Балкани не бъдат включени в нашата общност", категоричен беше Росен Плевнелиев. По думите му регионалната инициатива има сериозен потенциал да подпомогне развитието, комуникациите и конкурентоспособността в Централна и Югоизточна Европа.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.