Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Протестите срещу мигрантите ескалират и се политизират

Протестите срещу мигрантите ескалират и се политизиратснимка: bnr.bg

Новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана стартира официално на 7 октомври на българска територия и в момента над 190 нейни офицери наблюдават не само на границата с Турция, но и тази със Сърбия. Това не попречи за трите дни от петък насам в градовете Харманли, София, Бургас и Самоков да се състои цяла поредица от протестни действия срещу мигрантите. Хората са притеснени не само от наплива на бежанци по границите, но с пълно основание и от вече приетите в страната.

По данни на МВР, само през седмицата от 29 септември до 6 октомври 2016 г. в България са установени нови 498 мигранти, с които броят на влезлите в  страната от началото на годината достига 15 164. Голяма част от чужденците не желаят да остават в центровете за настаняване на Държавна агенция за бежанците, тъй като са препълнени и заетостта им е 106%. През същата седмица, през която са влезли 498 мигранти, центровете за настаняване са били напуснати от 584, които се движат из страната хаотично и без средства, а това разбираемо притеснява българските граждани. Ситуацията в центровете на МВР за настаняване на опасни лица и такива, чиято националност тепърва ще се установява, е още по-драматична. Там фактическата заетост е 169% и при налични 940 места са приети 1587 души. Пак през същата тази седмица от страната са изведени едва 20.

Протестът в София беше организиран  чрез Фейсбук от група националисти, които се наричат Движение „Национална съпротива”. Стотиците отзовали се на апела им пледираха в централната част на столицата за „България за българите!” и за освобождаването й от ислямистите. Противниците на приема на мигранти обявиха намерение да организират граждански патрули за охрана на населението в столицата. В Харманли протестният митинг беше втори за последната седмица и насочен, както твърдят участниците,  срещу „безчинствата на мигрантите и бездействието на полицията“. В градчето има десетина хиляди местни жители, а са настанени и свободно се движат 3 500 бежанци. Обявена е обществена поръчка за още фургони за настаняване и хората настояват за повече полиция и създаване за лагер от затворен тип. В Бургас протестът беше срещу изграждане на мигрантски център в село Звездец, на около 40 километра от града, но участниците настояха за прочистване на цяла България от мигрантите. Аналогична беше и каузата на протестиращите в Самоков, макар МВР да твърди, че там няма намерения да открива център за бежанци.

Протести заради същите притеснения е имало и преди това, но при някои от последните ясно пролича политизиране на недоволството. Столичният митинг се водеше от небезизвестния Петър Низамов, скандално прочул се преди месеци, ловейки бежанци и връзвайки ги със „свински опашки". В речта си той пледира за експулсиране на всички, които са получили неоснователно право на убежище, за търсене на съдебна отговорност от всички, които са виновни да им бъдат издадени незаконни документи, за вето върху поетите от България задължения по Дъблинското споразумение, и за ефективни протести за сваляне на правителството, ако то не изпълни тези искания.

На този етап проявите на недоволство не са особено многочислени и имат местен, а не национален характер, но еднаквата им мотивация, тяхното зачестяване и опитите да бъдат политизирани, при това с радикални искания, подсказват, че вероятно ще ескалират и ще се радикализират. Моментът и обстановката в страната са благоприятни за подобно развитие. Води се кампания за президентски избори и национален референдум, а и без това политическата обстановка е изострена. Дали нещата ще следват подобна посока, може да покажат още близките дни и седмици. Не е изключено засилването на предизборните дебати да бъде придружено от нови антибежански прояви. В София следващия петък ще има нов протест, този път в столичния квартал „Люлин”, а седмица по-късно – отново на Лъвов мост, утвърдил се като предпочитано място за прояви на недоволство в централната част на София. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники