Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Европейската сигурност е приоритетна цел за България и Великобритания

Борис Джонсон и Даниел МитовБорис Джонсон и Даниел Митов

Великобритания е стратегически партньор в Европа, важен съюзник в рамките на НАТО и ценна страна по въпроси от регионален и глобален характер. Очакваме това да се запази и след решението на британския референдум. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на разговора с британския си колега Борис Джонсън. Срещата се състоя в рамките на работното посещение на българския външен министър в Лондон.

Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения в области от взаимен  интерес като сигурност, миграционна криза, борба с тероризма, сътрудничество в рамките на НАТО, както и визията за бъдещето на ЕС след референдума в Обединеното кралство.

„Гарантирането на европейската сигурност е приоритетна цел за България и за Великобритания. Постигнахме съгласие за задълбочаване на сътрудничество в справянето с миграционните потоци и борбата с тероризма”, посочи в изказването си министър Митов. Той заяви, че Обединеното кралство оценява важността на защитата на българо-турската граница като първа външна граница на ЕС, а страната ни очаква солидарен подход за изграждането на капацитет за максимален контрол на границата и ефективна борба с нелегалната миграция и трафика на хора.

По отношение на сътрудничеството в рамките на НАТО, министър Митов заяви, че британското правителство е поело ангажимент да участва в засиленото присъствие на НАТО по Югоизточния фланг в контекста на решенията от Срещата на върха на НАТО във Варшава, засягащи сигурността на източноевропейските страни-членки.

Министър Митов и министър Джонсън разговаряха и за бъдещите отношения на страните от ЕС с Великобритания след референдума в страната и задействането на процедурата по чл. 50. „За нас от основно значение е да се гарантират правата на българските граждани, които живеят и работят във Великобритания. Британското правителство работи върху изработването на мандат за преговори, тепърва предстоят разговори по темата като естествено статутът на нашите сънародници ще е основна част от този дебат”, заяви в рамките на срещата министър Даниел Митов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.