Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Плевнелиев и още 16 европейски политици помолиха Тръмп да не се сдобрява с Русия

Дональд ТрампДональд Трамп

Президентът на България Росен Плевнелиев и още 16 европейски политици се обърнаха с писмо до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с молба да не подобрява отношенията с Русия, съобщава „Вашингтон пост" (Washington Post).

„Путин не се стреми да направи Америка велика. Както съюзници ние правим точно това", пише в писмото до Тръмп. „Като съюзници, обвързани с договори, ние апелираме към новата американска администрация и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мирът, атлантическите сила и свобода".

Подписи под документа са поставили още бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга.

В списъка на подписалите се е и бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.

В писмото се предупреждава новоизбрания президент на САЩ да не премахва антируските санкции и да не прави „голяма сделка" с Москва за Украйна.

„Вторичните трусове от такава сделка ще разтърсят доверието на американските съюзници в Европа и на други места", се казва в писмото. "Основата на правилата на международния ред, от която сигурността на Запада зависи от десетилетия ще бъде отслабена. Съюзите, които са истинският източник на американското величие ще ерозират: страни, които са пролели кръв, пари и политически капитал в подкрепа на трансатлантическата сигурност ще се чудят дали Америка все още е надежден приятел".

„Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме. Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери", продължават авторите на писмото. „Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни".

„Призоваваме американските ни приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки", се казва в писмото.

Документът прилича по своя замисъл на посланието на няколко лидери от Централна и Източна Европа до отиващия си президент Барак Обама, които през 2009 г. отправиха предупреждение за рисковете от евентуално подобрение на отношенията с Москва.

Доналд Тръмп обаче явно няма да се вслуша в молбата им, защото новоизбраният президент на САЩ излезе със следното съобщение в „Туитър":

„Поддържането на добри отношения с Русия е нещо хубаво. Само глупави хора биха помислили, че е нещо лошо!" Това написа по-рано в „Туитър" новоизбраният президент на САЩ. / КРОСС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники