Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Николай Ненчев: Имам чувството, че ме обвинява руски прокурор, а не български

Николай Ненчевснимка: bgnes.comНиколай Ненчев

Много сериозно започна да се оспорва членството на България в НАТО и ЕС. На мен ми се струва, че това дело е знаково, защото в обвинителния акт чух повече от 7-8 пъти, че съм накърнил интересите на Русия и АО „РСК МИГ“, което е странно. За пореден път имам чувството, че ме обвинява руски прокурор, а не български. Това заяви пред журналисти бившият министър на отбраната Николай Ненчев, коментирайки повдигнатото му обвинение заради ремонта на самолетите МиГ-29, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Доволен съм от дадения ход на делото. Нещо, за което настоявах, въпреки предизборната кампания и това, че съм ангажиран с нея”, допълни Ненчев. Според него процесът трябва да бъде публичен. „Това не е просто сделка, договор или процес. За мен този избор и решенията ми са били свързани с много силното усещане, че се касае за геостратегия”, заяви Ненчев. Във връзка с предстоящия разпит като свидетел по делото на президента Румен Радев,

Ненчев заяви: „Има неща, които не бих искал да споделя на този етап. Аз показах една докладна записка от него, която не е до мен, но тъй като тогава въпросът беше изключително сериозен, се опитах да получа и да се запозная с максимално голям обем информация. Тогава ми попадна тази докладна записка, която е лично от него до тогавашния министър на отбраната Найденов, в която той настоява да се търсят и други възможности и насочва вниманието на тогавашния министър да погледне по-сериозно на Полша”. Ненчев припомни, че съдържанието на докладната е публично оповестено. „През цялото това време съм търсил алтернативни възможности, за да помогна на българската авиация и съм намерил. След като подписахме с Полша, ние получихме първите два двигателя в края на същата година, т.е близо 5 или 6 месеца по-рано”, коментира още Ненчев и обясни, че е разбрал за възможностите на полските заводи в личен разговор с ген. Румен Радев.

Във връзка с провеждането на част от съдебното следствие при закрити врата, прокурорите по делото обявиха, че това се прави с цел недопускане на разгласяване на информация, касаеща отбранителните способности на страната и представляваща държавна тайна.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники