Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Европейски семестър 2017 за България: много критики и препоръки и скромни похвали

Европейски семестър 2017 за България: много критики и препоръки и скромни похвали

Европейската комисия никога не е хранила особено топли чувства към България. Неслучайно тя продължава след 10 години членство в Европейския съюз да бъде надзиравана и наставлявана по отношение на правосъдието, вътрешния ред и социално-икономическите параметри. С различна периодичност се изготвят и публикуват доклади с оценките на брюкселската администрация и нейните препоръки за решаване на проблемите в страната.

Поредната публикация излезе тези дни и тя е в рамките на т. нар. Европейски семестър, в който се прави преглед, анализи и препоръки за отделните страни-членки и техните нерешени проблеми в социално-икономическата сфера. Страната ни е сред 12-те държави от ЕС, които подлежат на специален мониторинг.

Въпреки, че в раздела за България акцентът пада върху отрицателните социално-икономически развития, докладът не пропуска да подчертае, че в страната е постигнат стабилен икономически ръст от над 3 на сто и че като цяло България е постигнала успех в решаването на повдигнатите в доклада за 2016 г. въпроси и отправените препоръки. Това важи най-вече за финансово-банковата сфера, където е отбелязан и най-съществен напредък. Впечатляващо е и признанието, че България е постигнала неочаквано добри резултати в ограничаването на вредните газови емисии.

Особено внимание анализаторите от Брюксел отделят на съществуващите дисбаланси в икономиката и в социалната сфера. Тук се посочват значителната задлъжнялост на фирмите и големият все още дял на сенчестата икономика. Специално внимание се отделя на социалното неравенство, като в анализа се изтъква, че доходите на най-богатата част от населението са 7 пъти по-големи от тези на по-бедните слоеве. Не е подминат и проблемът с корупцията.

Признавайки частично постигнатото в икономиката и социалната сфера, експертите от Брюксел, стигат до заключението, че основните проблеми на страната са в уязвимостта на финансовия сектор, както и в междуфирмената задлъжнялост.

Не може в този критичен контекст и без да навлизаме в технически детайли, да не възникнат някои въпроси, които са останали извън вниманието на европейските експерти. След като в страната съществуват толкова дисбаланси и нерешени проблеми, как българската икономика успява да постигне рядко срещани в Съюза темпове на икономически растеж!? След като проблемите в социалната сфера са толкова остри, как през 2016 г. бе регистриран ръст от 10 процента на средната работна заплата, а безработицата стигна почти до санитарния минимум от около 6 на сто!?

Критиките, забележките и препоръките са нещо полезно, още повече ако са доброжелателни, както може да се предполага за забележките на Брюксел по отношение на една страна-членка на Евросъюза. Но критики могат да се отправят винаги и към всичко, защото перфектни неща и хора няма. По-ефикасни от упреците може да се окажат в някои случаи заслужените похвали и изтъкването на успехите и реалните постижения, защото те действат мотивиращо.

Всичко това обаче е от компетенциите на политическото ръководство на ЕС и не е по силите на технически сътрудници, анализатори и експерти. Проблемът в случая е, че този анализ за България в Европейския семестър 2017 г. не е само експертен, но има и много съществени политически измерения, тъй като точно на основата на такива изследвания европейските политици градят своята политика и отношение към България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.