Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бум на НПО в България от 90-те години насам

Бум на НПО в България от 90-те години насам

На конференция на Програмата за подкрепа на НПО в Българиятези дни Институт „Отворено общество“ представи впечатляващи данни за неправителствените организации в България. От бума на сектора в началото на 90-те се наблюдава постоянен ръст във всички сфери на дейност. Напоследъкброят на неправителствените организации изглежда е достигнал своя пик и на година се регистрират средно между 800 и 900 нови организации в обществена полза. Към днешна дата в страната са регистрирани общо над 15 хиляди неправителствени организации, разпределени в около 900 населени места. Около една трета от всички тях, или над 5 хиляди, са концентрирани в София. Най-чести дейности са образованието, културата, спорта и човешките права, но най-голяма част от организациите са с основна дейност спорт. Броят на спортните клубове надвишава 3500. От „Отворено общество“ са се опитали да установят какво кара хората да продължават всяка година да регистрират нови и нови организации. Според критично настроените към сектора наблюдатели, мотивите са користни и свързани с представата за „заможни организации с високо заплащане". Реалната статистика показва обаче, че дори част от най-активните в сектора имат разходи под 10 хиляди евро на година, а в много случаи разходите варират между 2,5-3,5 хилядиевро. Доминират малките организации, които не могат да си позволят служители и при 60 на сто от случаите се разчита изключително на доброволен труд. Заетите в неправителствения сектор са предимно жени, повечето – с висше образование и владеене на английски език, нона фона на този квалифициран персонал, заплащането е по-ниско и от заплащането в държавната администрация и частния сектор.Истината според „Отворено общество“ е, че има различни механизми, които карат хората да се организират, и процесите в страната и Европа постоянно показват нуждата от неправителствени организации и решения, предполагащи промени към по-добро общество. Въпреки това, цели 80 процента от българските граждани странят от всякаква организирана форма на участие – било партия, профсъюз, читалище или НПО, отбелязват със загриженост от института. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.