Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Основно реставрирани са паметниците на руските воини в Ловеч

Основно реставрирани са паметниците на руските воини в Ловеч

В чест на 140-годишнината от Освобождението на града и установяването на местна власт е извършено основно почистване, реставриране, укрепване, възстановяване на надписи и орнаменти на  паметниците на руските воини в Ловеч. Това беше обещано на 14 февруари т.г, когато кметът на Община Ловеч прие представители на Посолството на Руската федерация у нас.

В резултат руското посолство със свои средства извърши реставрацията на всички паметници, разположени в алеята. Подсилени са плочите и са обновени надписи още на Белия паметник, на който са изписани всички части на Руската армия, участвали в бойните действия за Освобождението на Ловеч.

Черният паметник също е реставриран и приведен в образцов вид.

Община Ловеч от своя страна се погрижи за почистване на прилежащите територии, в това число подстъпи, огради и стъпала, както и за паметника на българските опълченци в алеята.

Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“ е едно от паметните места в Ловеч. Повечето погребани там войници и офицери са паднали в боевете на  22 август 1877 г. в хода на битката за освобождаване на Ловеч.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.