Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

50 души поискаха събарянето на Паметника на съветската армия

50 души поискаха събарянето на Паметника на съветската армияснимка: clubz.bg

Около 50 души се събраха вчера, за да отбележат годишнината от обявяването на война на България от страна на СССР и да поискат събарянето на Паметника на съветската армия.

Протестиращите покриха паметника със знамената на България и Европейския съюз и поставиха портрети на хора, които са станали жертва на тази война.

Протестът беше организиран от ДСБ.

Решение за събарянето на паметника има от 1992 г., но то така и не е изпълнено, припомниха от партията.

Организаторите на протеста посочиха, че паметникът е пропаганден символ, който разединява българското общество. Те се заканиха акциите да продължат и по време на Председателството на Европейския съвет.

Според организаторите паметникът трябва да бъде заменен с такъв на хан Аспарух или друга бележита личност.

Към 5 септември 1944 г. България е в усилени преговори със Съюзниците за излизане от войната и подписване на примирие, последните германски военни части са напуснали или в процес на напускане на страната, а държавата е обявила неутралитет. България поддържа пълни дипломатически отношения със СССР през целия период на войната и отказва да изпрати свои войски на източния фронт. Точно в този момент СССР обявява война на неутрална България. На власт идва обявения със закон за престъпен комунистически режим, продължил близо половин век. В първите месеци на окупацията смъртта си намират близо 30 000 българи без право на съд и без издадена присъда. / offnews.bg, clubz.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники