Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Сеизмолог: Слабите земетресения са добра новина

Сеизмолог: Слабите земетресения са добра новина

„Вчерашното земетресение в Югозападна България, което се случи точно четири години след труса в Перник не е толкова мистериозно, защото тази част на страната е най-земетръсната зона у нас“, коментира пред за "Здравей, България" сеизмологът към БАН Валентина Протопопова.

Тя обясни, че продължават слабите трусове в района на Сандански, където вчера се усети трус с магнитд 4.5 по Рихтер, но допълни, че подобни слаби земетресения всъщност са полезни, защото „така тектонските плочи се наместват сами по по-лек начин“:

Иначе, най-силното земетресение у нас е било през 1904-а година в Кресненското дефиле и е било с магнитуд от 7.8 по Рихтер.

Иначе – слаби земетресения с магнитуд до 4 по Рихтер ще продължи да има, особено в сеизмологичните области на страната.

Дали ще има и силен трус обаче е трудно да се предскаже, тъй като сеизмологичните служби отчитат разлюляването, но не могат да предскажат кога ще се случи.

Добрата новина е, че силни земетресения над 8 по Рихтер в България са много малко вероятни заради географската ширина, на която се намира страната, припомнят още сеизмолозите. / Вести

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.