Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Зачестяват горските пожари в България

Николай Николовснимка: bnr.bgНиколай Николов

Напоследък почти няма ден, в който да не се съобщава за възникнал пожар. Бедствия като пожари, бури, урагани, торнадо и наводнения все по-често се наблюдават и в цялата югоизточна част на Европа. Говорейки за пожарите, трябва да отбележим, че България е доста уязвима. Какъв е характерът на зачестилите пожари? Каква е пожарната ситуация в горите на България? Отговори на тези и други въпроси потърсихме от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Възникналите пожари през последните месеци са свързани преди всичко с горите и полския фонд. Основна причина са високите температури през лятото, ниската влажност и вятъра. За съжаление повече от 98% от пожарите са предизвикани от човешка дейност – най-често не с умисъл, а поради небрежност, въпреки нашите призиви към гражданите да бъдат по-внимателни, особено през пожароопасния  сезон, когато всякакви дейности, свързани с изгаряния, в полето и в непосредствена близост до горите са категорично забранени. От началото на 2016г. до сега екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са участвали в погасяването на 20 321 пожара. За радост, само 201 от тях са в горския фонд. Загинали са 77 и са пострадали 181 граждани, – посочва комисар Николов.

Противопожарните служби разполагат с изключително добре подготвени специалисти, а в закупуване на техника за гасене на горски пожари са инвестирани няколкостотин милиона евро. Но проблем остава липсата на собствена авиация, затова пожарникарите активно си сътрудничат с Военно-въздушните сили. Често се налага мобилизиране и на структури на Министерството на отбраната, полицията и жандармерия. При такива случаи се ползват и услугите на доброволци. Има също традиционно добро сътрудничество със съседните държави и страните от Средиземноморието.

С особена съпричастност комисар Николов говори и за промените, настъпили в Закона за защита при бедствия:

В момента в България има Единна спасителна система. В нея е обърнато специално внимание на своевременното реагиране и превенцията. Повече от година отне на висококвалифицирания ни екип да анализират и предложат най-доброто. Запознахме се с добрите практики на Европа, САЩ, Австралия. Според новия закон на първо място по важност е превенцията, следват планирането, подготовката, реагирането и, като последен етап, възстановяването. За гордост на нашия екип, законът съвпадна с 90% от предложенията, които получихме от Европейската комисия, която на място оцени работата ни. Естествено, всичко това е в пряка връзка с Конференциите на ООН в Сендай (Япония) и Париж за климатичните промени. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.