Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ОЛАФ съобщава за установена измама в българските митници

ОЛАФ съобщава за установена измама в българските митнициснимка: dnevnik.bg

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ съобщи днес за установена измама в дейността на българските митници, предаде БТА.

Проверени са два митнически пункта, на които са били въведени подправени данни за преминали товари. Проверката е показала, че товарите не са били на мястото на датите и в часовете, посочени в документите. Установено е, че за да се извърши измамата, са били използвани компютърни вируси, чрез които се прониква от разстояние в митническите информационни системи.

Така в системите са били подавани данни за товари, които фиктивно преминават транзитно от Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и Словакия, за да достигнат Сърбия и Турция. Сръбската и турската страна са съобщили, че такива товари не са пристигали на място. Разследването е обхванало 110 случая, се отбелязва в годишния доклад за дейността на ОЛАФ, представен днес.

В документа се посочва също, че в последната година ОЛАФ е приключила седем разследвания, свързани с България, като в четири от тях е издала препоръки. Установени са били 119 нередности в изразходването на средства от бюджета на ЕС и по тях са били издадени 16 препоръки. ОЛАФ отбелязва, че не всяка нередност е свързана с измама.

За миналата година в службата са получени 27 сигнала, касаещи България, като седем от тях са били подадени от властите, а останалите 20 са с "частен" източник. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.