Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"ЛУКОЙЛ" дарява на Бургас мощи на св. Георги

"ЛУКОЙЛ" дарява на Бургас мощи на св. Георгиснимка: standartnews.com

Бургас ще има втори светец-покровител. Освен от св. Николай Чудотворец, градът ще бъде закрилян и от св. Георги Победоносец. Негови мощи от манастира Ксенофонт в Света гора ще бъдат подарени на Бургас навръх големия християнски празник Гергьовден. Светецът е на особена почит в атонската обител, където се пази и негова чудотворна икона. Безценният дар за Бургас идва благодарение на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" и Балканско Атонско Сдружение и със съдействието на общината.

Мощите ще бъдат ескортирани от жандармерия, носени от архиерейския наместник отец Севастиян и връчени с тържествен ритуал на Сливенския митрополит Йоаникий.

От площад „Атанас Сиреков" с тържествена процесия съставена от представителни военни части на Гарнизон Бургас, бургаското духовенство и гражданството, реликвата ще бъде отнесена до църквата „Св. Богородица".

Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий. Част от неговата украса е златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца.

Идеята е светите мощи да бъдат предоставени за поклонение в катедралния храм "Св Св. Кирил и Методий", след неговата реставрация. / Стандарт

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники