Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Римските терми във Варна – декор на спектакли и концерти

Римските терми във Варна – декор на спектакли и концерти

В югоизточната част на Варна, недалече от пристанището, се намират останките на най-голямата обществена антична сграда, известна досега в България. Става въпрос за термите – баните на някогашния град Одесос. Днес със своята площ от над 7 хиляди квадратни метра те са смятани за най-големи на Балканите и четвърти по мащаба си от времето на римската власт в Европа. За отбелязване е ролята на големия чешко-български археолог и академик на БАН Карел Шкорпил, който навремето насочва вниманието си към величествените руини на старинната постройка. Той  е и сред първопроходците на археологическата наука в страната ни. Да не забравяме, че Карел Шкорпил е открил останките и на първата българска столица Плиска. Негов бюст са поставили признателните варненци в района на термите. По-късно, във втората половина на ХХ век, тук в продължение на десетина години  разкриват античните бани български археолози – Милко Мирчев, Александър Кузев и др. И установяват, че става дума за т.нар.малки императорски тип терми със симетрично разположение на всички помещения в основния етаж. Разговаряме с директора на Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов.  

Вътре са били огромни помещения, които са засводени и разположени в една последователност. А в приземието са били всички обслужващи помещения: коридорите за снабдяване със стоки и обслужване на персонала, тоалетните. На горния, наземен етаж, е била една огромна баня, в която има няколко помещения: внушителни съблекални, импозантна зала, в която са се водели разговори. Там хората се срещали да разговарят, защото това е едно от основните неща, които са правели в термите. Освен това, има помещения за къпане със студена вода, следват други с топла вода и накрая такива с гореща вода. Това е принцип в римските бани, който се използва навсякъде.

Римските терми

Сградата е впечатлявавала с височината си от 20-25 метра и със своите сводове. В нея помещенията са били дублирани симетрично от изток и запад и се повтарят по двойки със съответните басейни. Отвътре е била украсена с мраморни облицовки. Стените и подовете са били затопляни със специални хипокаустни системи /отопление, при което подът на зданието е повдигнат на колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специални огнища/. Сега археолозите намират богата пластична украса от статуи, повечето от тях са показани в музея – фигури на различни божества, релефни украси.

Големите терми обаче се оказват доста скъпи за поддръжка. А когато във ІІ-ІІІ век градът е в известен упадък, когато тук започват и нашествия, те вероятно са били изоставени. И за нуждите на населението се правят т.нар. Малки терми, които са съвсем близо, на около 200 метра от големите. А големите продължават да съществуват, но явно са загубили своята функция. И затова през V-VІ век  функционират т.нар.Малки терми на Одесос, които сега могат да се видят близо до пристанището, на самия крайбрежен булевард.

Римските терми

Искам да обърна внимание на следното: че в последните две години със съдействието на община Варна, с финансиране изцяло от нея без други допълнителни средства, се направи един уникален за България маршрут – „Римските терми на Одесос” – посочва проф. Плетньов. –  В него са включени както Малките терми, където са направени паркинги за автобусите, така и Големите терми. За две години се вложиха над половин милион лева за реставрацията на тези паметници и за тяхното експониране, нощно осветяване, представяне в един по-добър вид за туристите. И на двете места се направиха посетителски центрове.

Особено впечатляващ е центърът при Големите терми, открит неотдавна. Археолозите очакват през тази и следващата година продължаване на реставрационните работи. Защото и на двата обекта има изградени сцени, които са се превърнали в сериозно културно пространство за театрални и оперни спектакли, камерни концерти, посещавани през лятото от варненската общественост и гостите на града. Както и за изложби, спектакли с римско въоръжение и т.н. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.