Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Поне 80 лева за вечеря по морето това лято

Поне 80 лева за вечеря по морето това лятоснимка: monitor.bg

Поне 80 лева излиза вечерята по морето за четиричленно семейство това лято, показа проверка на „Монитор“. Сумата обаче скача над 100-150 лева., ако не се пести от алкохола и вместо цаца и сафрид се хапват по-скъпи риби. Затова семействата с деца масово се изхранват от промоции, които кръчмите пускат в определени часове.

Ако човек реши да изпие една малка ракия за 2.50 с шопска салата за 4.50 лв., порция пържена цаца за 5 лева и една наливна бира за 3 лева, сметката излиза точно 15 лева. Вместо цаца, може да хапнете пържен сафрид за 8 лева или попчета за 7 лева. Порция миди натюр в заведение по Дамбата в Балчик е 8.50 лв. Пържените картофки са по 3 лева.

В сравнение с миналата година цената на рибата в заведенията по Северното ни Черноморие не е поскъпнала. Рибената чорба също запазва цената си – 3.50 лв., порция карагьоз е 10 лв., леферът и калканът са по 30 лв. За съжаление, в момента кръчмите не предлагат прясна риба, защото просто няма. Рибарите вадят по няколко килограма сафрид на ден, който не стига изобщо до заведенията. Сафридът, който се пържи, е внос и има странен вкус, убеди се репортер на „Монитор”. Цацата обаче, макар и замразена, е чудесна.

За разлика от рибата кебапчето и кюфтето бележат драстично поскъпване. Бройката е по 2 лева, докато миналата година цената беше по 1.50 лв., или с една трета отгоре. Едно шишче е 4.50 лв. Наливната бира пък е поскъпнала с 50 ст. от миналата година, когато се пиеше за 2.50 лв.

Иначе по Южното Черноморие действа правилото - както за нощувките, така и за храната – колкото по на юг, толкова по-евтино. Не само по курортите, но и в Бургас кръчмите масово предлагат промоции, за да изкарат туристите по заведенията. Едни от кръчмите привличат клиентите с големи сачове. Там една вечеря на семейство може да излезе 50 лв. Един сач с пилешко и зеленчуци е само 10 лева, но е огромен за двама човека.

И в Бургас ресторантите започнаха да зарибяват с безплатен алкохол. Врели и кипели туристи обаче предупреждават да сте много внимателни с подобни оферти, защото в тези случаи обичайно няма да се разминете с под 100 лв. за семейната вечеря.

Заради това, че няма местен улов, цената на рибата в Бургас и на юг е почти същата като на север.  

Все пак да не се забравя, че през лятото особено важи правилото, че евтиното нерядко излиза скъпо, ако летният вирус и зарази натръшкат консумиралите от малки заведения без нужните хладилници и хигиена. Указанията към кухненския персонал в по-големите кръчми са дори да разрежда таратора с минерална вода от бутилки, а не с чешмяна или застояла по съдове непреварена вода, за да се избегнат оплакванията от зарази и разстройства заради храната. / Монитор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники