Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

55 хиляди чужденци на екотуризъм у нас

55 хиляди чужденци на екотуризъм у насснимка: monitor.bg

Около 55 хил. чужденци идват на екотуризъм у нас. Това съобщи за „Монитор” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. И поясни, че в тази бройка са и туристите, които търсят екстремен, като алпинизъм, рафтинг и посещение на пещери, винен и кулинарен туризъм.

Според експерта най-търсени са екопътеките и посещението на ждрела, където има добре изградена инфраструктура и маршрутите са разработени от туроператорите. И дават възможност за преживявания, вдъхновяващи гледки и природни пейзажи, поясни още Драганов. Такива места са например екопътеките в Родопите и Централен балкан около Априлци, ждрелото на р. Ерма и Крушунските водопади. При тях има комбинация от природа, кулинария, вино и други удоволствия които са много добре премерени за нуждите на туристите.

Освен това отсядат в къщите, които са оформени като арт резиденции. В тях има богати етнографски сбирки или експозиции на съвременни изкуства, както различни предмети от керамика, метал и стъкло. Туристите са възхитени от разнообразието, което виждат у нас, коментира специалистът. По думите му този вид туризъм често се предпочита от французите. Според Драганов те не може да бъдат срещнати на морето, като нискобюджетни посетители, но може да се открият в тези екскурзии. И допълва, че те обикновено са с високо социално ниво, като адвокати, лекари, зъболекари, журналисти и хора от артистичните реди.

Освен организираните групи, които идват на екотуризъм у нас има и много туристи, които посещават вътрешността на страната след като са дошли на море.

Това лято около 4,6 чуждестранни посетители се очаква да почиват на Черно море, от тях около 3,5% отиват на сафари или на допълнителни мероприятия в други части на България, обясни Драганов. И допълни, че сред предпочитаните дестинации са Източни Родопи, Странджа, Източна Стара планина и Сребърна.

Екотуризмът е и сред предпочитанията на българите за уикендови пътувания, наред с балнео- и спа почивките. Очаква се пътуванията на нашенците с такива цели да са с 400 хил., или 8 на сто повече спрямо миналата година, съобщи Драганов. Той поясни, че през годината нашенците средно реализират по около 180 хил. пътувания на седмица. По думите на експерта тази година има бум на този вид кратки екскурзии, като ръстът се забеляза още в от началото на годината, както и по време на майските празници и Великден. Причините за това са подобрената пътна инфраструктура и по-ниските цени на горивата спрямо миналата година.

Голяма част то нашенците, които избират екотуризма са т.нар. нови българи, които искат да демонстрират специфичен начин на живот, различна култура и образования, обясни експерта. По думите му това са адвокати, лекари и хора с висок социален статус, които водят децата си по екопътеки и изградени обекти по европейски програми. Българите посещават и множеството фестивали, които се провеждат ходят и на редица исторически места като Перперикон и Трапезица и възстановени крепости. Според Драганов нашенците също отсядат в къщите за гости, където се получава един изключителен контакт между българите.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.