Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Ангелкова: Очакваме да отчетем 11 млн. туристи до края на годината

Николина АнгелковаНиколина Ангелкова

Туризмът е един от секторите, в които има най-голяма нужда от подготвени специалисти, а ръстовете през тази година и заявките за следващата потвърждават, че възходящото му развитие ще продължи. Затова ролята на училищата и университетите е ключова и в голяма степен от тях зависи конкурентното развитие на отрасъла. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на отбелязването на Деня на народните будители в Русенския университет.

В отговор на журналистически въпрос министър Ангелкова съобщи, че до края на годината се очаква българските и чуждестранните туристи в страната ни да надхвърлят 11 млн. „Тези резултати се усещат в цялата страна и особено в туристически ориентирани общини като Русе“, подчерта Николина Ангелкова. По думите ѝ за първите осем месеца на 2016 г. пренощувалите лица в област Русе (чужденци и българи) са близо 61 хил. души. Отчита се ръст от 7,6% спрямо същия период на миналата година. За периода януари-август са реализирани почти 100 хил. нощувки в областта, което е близо 10% ръст. Приходите от тях вече достигат 5 млн. лв.

„Неслучайно сме избрали Русе и за координационен център по проектите в туризма за всичките 14 държави от Дунавския регион“, допълни министърът на туризма. Тя обясни, че в крайдунавския град е създаден българо-румънски Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия. България и Румъния са съкоординатори в сферата на туризма и културата, а звеното за подпомагане на дейността по нея за целия Дунавски регион е ситуирано в Русе.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.