Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Николина Ангелкова: За десетте месеца на 2016 г. надхвърлихме резултатите за цялата 2014-а

Николина АнгелковаНиколина Ангелкова

Изпращаме една много силна година, която няма аналог в историята на българския туризъм. Броят на чуждестранните туристи, които България е посрещнала за първите десет месеца на годината, е почти 7,5 млн. Тези цифри надхвърлят равнището за цялата 2014 г., а за първите 10 месеца от 2016 г. посещенията на чуждите туристи са с над 1 млн. повече спрямо същия период на миналата година. Ако продължим с този темп, до края на годината ще преминем границата от 8 млн. чуждестранни туристи – повече от собственото ни население. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на съвместна среща с генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН доктор Талеб Рифай и представители на българския туристически бранш.

След края на дискусията се проведе и съвместна пресконференция, в която участие взеха и йорданската принцеса Н.В. Дана Фирас, министърът на туризма на Кения Наджиб Балала, министърът на туризма на Малта Едуард Луис, представители на CNN, дипломати и други официални лица. Повечето от тях идват за първи път в страната ни и изразиха желание да развиват активно сътрудничество с България в опазването и популяризирането на културното наследство, включително чрез туристическите услуги.     

Участниците в пресконференцията анонсираха откриващия се утре първи Конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който Министерството на туризма инициира и организира в София съвместно със СОТ. Събитието е сред най-значимите в календара на Организацията за тази година.

Николина Ангелкова подчерта, че за две години е постигнат сериозен напредък към устойчивото развитие на отрасъла и са ускорени много отлагани от години нормативни промени, които спъваха нормалната му дейност. За първи път правителство определи туризма като национален приоритет и го позиционира наравно с другите структуроопределящи отрасли, като обособи самостоятелно министерство, което той отдавна заслужаваше, стана ясно от думите на министъра. „Присъствието на доктор Рифай е чест и признание за нас, то показва високата оценка на Организацията за развитието и приноса на българския туризъм“, каза още тя и допълни, че над 500 делегати от 40 страни пристигат за мащабното събитие.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.