Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Брюксел притискал България да приватизира "Булгартрансгаз"

Бойко БорисовБойко Борисов

Брюксел настоява за промени в собствеността върху газовите тръби и компресорните станции в България. Това се разбра вчера след изказване на премиера Бойко Борисов в Брюксел, където той се е срещнал с комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на които е бил придружаван от вицепремиера Томислав Дончев.

"Искат да ни наложат процедура за собствеността на тръбите и компресорните станции. Ние не можем да го допуснем това, тъй като ще е тежък политически удар срещу България и недопустимо за нас, каквито и пари да ни санкционират", посочва Борисов.

Борисов има предвид собствеността на държавната "Булгартрансгаз" върху тръбите и това, че тя не допуска други компании до тях освен "Газпром" с аргумента, че руският гигант е резервирал целия капацитет.

Заради това не отсега тече разследване срещу България в Брюксел, която може да завърши с глоба, достигаща 300 млн. евро.

През март миналата година ЕК изпрати възраженията си до БЕХ и дъщерните му дружества, с което го информира за предварителното си становище, че холдингът може да е нарушил антитръстовите правила на ЕС чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключови газови инфраструктури в България, припомня "Капитал daily".

През последната година "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" се опитват да отговорят на обвиненията, така че да избягнат глобата, но Брюксел все още не е доволен от предложенията, посочва изданието. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 01 Юли 2016 11:12