Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бизнесклиматът се влошава през октомври

Бизнесклиматът се влошава през октомври

През октомври 2016 г. общият показател на бизнес климата спада с 1.3 пункта в сравнение с предходния месец, съобщи Националният статистически институт.

Най-силно е влошаването на бизнес климата в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството запазва приблизително равнището си от септември. Единствено в сектора на услугите стопанската конюнктура се подобрява. Във всички сектори мениджърите не планират повишение на цените.

Промишленост
Спадът на показателя в промишлеността е с 4.4 пункта. Причината е в по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита и по-неблагоприятни прогнози за износа и производствената активност през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем, затрудняващ дейността, посочен от 46.1% от предприятията.

Строителство
Строителната активност през октомври се повишава спрямо септември, но прогнозите са за спад през приближаващите зимни месеци. Така показателят за бизнес климата остава непроменен спрямо предходния месец.
Основна пречка и в строителството остава несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар че отрицателното им влияние отслабва.

Търговия на дребно
Влошаването на стопанската конюнктура в търговията на дребно е с 2.1 пункта. Причината е, че търговците вече не се надяват, че състоянието на фирмите им ще се подобри, а само да не се влошава. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени, отколкото миналия месец.
Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността на търговците.

Услуги
Очакванията на мениджърите в сектора на услугите за повишено търсене през следващите три месеца както и по-доброто състояние на компаниите през октомври повишават бизнес климата в сектора с 4.4 пункта за месец. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.