Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бизнес климатът се подобрява въпреки несигурната среда

Бизнес климатът се подобрява въпреки несигурната среда

През ноември бизнес климатът се подобрява с 0.6 пункта в сравнение с октомври заради увеличения оптимизъм на мениджърите в промишлеността и търговията на дребно, сочат данните от анкетите на Националния статистически институт сред ръководителите на компании.

Несигурната икономическа продължава за пореден месец да е основен проблем във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия и услуги. Засилват се и очакванията за свиване на търсенето и намаление на поръчките. В резултат ръководителите на компании не планират да увеличават цените.

Промишленост

В промишлеността показателят за бизнес климата нараства с 1.9 пункта спрямо предходния месец. Причината е в подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, но очакванията за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

Строителство

През ноември съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 4.0 пункта заради по-неблагоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията с приближаването на зимата. Получените нови поръчки през последния месец намаляват, а очакванията за строителната активност през следващите три месеца са песимистични.

Търговия на дребно

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 3.2 пункта в сравнение с октомври. Търговците са на мнение, че състоянието на дружествата им се подобрява и очакват това да продължи през следващите три месеца. Едновременно с това нарастват опасенията за обема на продажбите сега и през следващите три месеца.

Услуги

Бизнес климатът в услугите остава приблизително на нивото си от октомври. Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията са умерени. Същевременно прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.