Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: България е фактор на Балканите с възможностите на своята газопреносна система

Борисов: България е фактор на Балканите с възможностите на своята газопреносна система

Министър-председателят Бойко Борисов участва в 22-ия Световен петролен конгрес в Истанбул. Пред повече от 5000 делегати от цял свят той представи предимствата на България за постигане на диверсификация на енергийните доставки в Югоизточна Европа.
 
Борисов определи като водещо за енергийното бъдеще на региона изграждането на европейския газов хъб „Балкан“. Той подчерта, че едни от най-големите петролни компании са се включили в разработването на възможностите за добив на газ в българската икономическа зона на Черно море и посочи, че според проекта за хъба могат да се разпределят доставки от България, Румъния, Русия и Азербайджан.
 
„България е фактор на Балканите с възможностите на своята газопреносна система. В момента около 16,7 млрд. куб. м транзитен газ преминават през страната ни, а благодарение на направените инвестиции близо 80% от компресорните станции в региона на Балканите се намират в България“, допълни премиерът.
 
Министър-председателят отбеляза целенасочените усилия на страната ни за изграждане на интерконекторните връзки с Турция, Гърция и Сърбия, като вече е въведена в експлоатация тази с Румъния. Той отбеляза и дейността по разширяване на газохранилищата.
 
Премиерът апелира да се работи бързо и активно по изграждането на следващите газопреносни коридори. „Южният газов коридор, който да минава през България и Сърбия, стои на дневен ред и ние се отнасяме много сериозно към неговата реализация“, обяви още Борисов пред Световния петролен конгрес.

По-рано днес Борисов и Йълдъръм разговаряха неформално в кулоарите на Световния петролен конгрес. В разговорите участва и турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак.

България и Турция имат общо разбиране, че развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента. Около това мнение се обединиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм. Те посочиха, че добрите политически и икономически връзки между България и Турция, както и географското им положение определят важното значение на двустранното сътрудничество в енергийната сфера за транзита на енергийни ресурси.
 
Борисов отбеляза, че голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Той подчерта и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор. „Една от страните с ключова роля за изграждането му е именно Турция. Ние заявяваме нашата подкрепа и много активно ще работим за неговото осъществяване”, заяви премиерът Борисов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 10 Юли 2017 15:38