Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Сътресения на застрахователния пазар в България

Сътресения на застрахователния пазар в България

Кипърската застрахователна компания „Олимпик” обяви фалит и остана без лиценз. Обяви фалит и нейният клон в България. Всъщност не се знае кое първо е станало, тъй като основната дейност на кипърския застраховател е била именно в България. Така над 200 000 български леки коли останаха без задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, а пострадаха и много фирми, сред които и държавни, които имаха договори с кипърците. То май не са точно кипърци, ами испанци, но тук нещата не са много ясни.

По закон всички застрахователи в България се наблюдават и контролират пряко от независимата Комисия за финансов надзор (КФН), избирана от парламента. По закон също така Комисията няма правомощия да надзирава клоновете на чужди застрахователи от страни от Европейския съюз, защото техните компании-майки са в друга европейска страна, в която те попадат в обсега на местните регулатори. Освен, че не подлежат на контрол, за откриването на такива клонове в страната не е необходим някакъв лиценз или разрешително, а е достатъчно само компанията-майка да уведоми за своето намерение КФН. Всичко това на практика означава, че ще мине доста време, докато застрахованите в дружеството получат полагащите им се обезщетения от кипърския гаранционен фонд, тъй като тепърва се очаква решението на съда в Лимасол за обявяването в ликвидация на „Олимпик” и след това превеждането на парите до гаранционния фонд в България. Междувременно потърпевшите ще трябва спешно да си направят и платят нови застраховки.

Този провал на кипърския застраховател в България предизвика невиждани в подобни ситуации реакции и скандали, които даже надминаха в някои отношения паниката около фалита на четвъртата по големина българска Корпоративна банка през 2014г.. Нещата се нажежиха до степен, че насред лятната си ваканция парламентът беше светкавично свикан на извънредно заседание по искане на Българската социалистическа партия, а в КФН влязоха за разследване агентите на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и прокуратурата. Те ще трябва да установят доколко КФН е държала под око закъсалия кипърски застраховател, какви мерки е предприела, за да стабилизира финансовото му състояние, какво е направила в защита на клиентите на компанията. В този контекст премиерът Бойко Борисов каза, че правителството ще помогне за решаване на казуса, но без да поема финансови ангажименти. Премиерът поиска и парламентът да отстрани от КФН нейният заместник-председател, отговорен за застрахователните дружества, Ралица Агайн, както и сформирането на работна група за търсене на възможности за компенсиране на пострадалите от фалита на „Олимпик” български шофьори. Агайн сама подаде оставка, която беше приета от Народното събрание. Външният министър Екатерина Захариева разговаря спешно с кипърския посланик в страната и настоя за незабавна среща на кипърски и български експерти, които да намерят изход от попадналата в задънена улица финансово-застрахователна криза.

Чия е точно вината за краха на кипърския застраховател е все още трудно да се каже. Съмненията витаят около неясните фантомни собственици на „Олимпик”, които според слуховете може и да са подставени лица на една известна българска застрахователна компания. Други смятат, че официалният собственик на „Олимпик”, испански гражданин, предусещайки провала на плановете си, своевременно се е изнесъл от Кипър във Великобритания. Немалко наблюдатели и експерти допълват, че доста голяма вина за фалита на застрахователя носят и самите застраховани, които, подмамени от ниските цени на застраховките на „Олимпик”, не са преценили рисковете и последиците до които може да доведе една политика на нереално ниски цени.

Българските власти смятат, че безсилието им в случая „Олимпик” се дължи в голяма степен на несъвършеното българско и европейско законодателство в областта на застраховането. Поради тази причина официални лица намекнаха, че въпросът за промени в европейските директиви и в българския застрахователен кодекс скоро ще бъде поставен. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.