Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Експерт: Енергетиката е основния свързващ елемент между България и Русия

Експерт: Енергетиката е основния свързващ елемент между България и Русия

Енергетиката е най-важният аспект от икономическите отношения между България и Русия днес. Около това мнение се обединиха Пламен Димитров, анализатор Българско геополитическо дружество, и д-р Станислав Бачев, международен и геоенергиен анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Близо 100% от потреблението на газ и петрол у нас се осигурява с внос от Русия, посочи Димитров.

„Трябва да си даваме сметка, че страната ни е по-важна за Русия като транзитьор на газ, отколкото като потребител“, отбеляза той.

„Съотношението между вноса на газ за собствено потребление и транзита на газ през българска територия от Русия е приблизително 1:5". добави още експертът.

Според него в изграждането на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ ясно личи общото намерение на Русия да заобиколи Украйна при газовия пренос за европейските потребители, а ключово ще бъде решението на Европейската комисия за тях.

Проектът „Северен поток 2“ няма да бъде спрян, смята от своя страна Станислав Бачев. Той може да бъде единствено забавен, поясни гостът.

„Северен поток 2“ е тест както за Германия, така и за Европейския съюз дали той е суверенен, или сателитен. Нормално е германският бизнес да е заинтересован“, коментира Бачев.

Според него няма съмнения, че втората тръба на „Турски поток“ ще минава през България.

„Важно е какво ще направим ние като страна. Факт е, че ще се проектът ще се осъществи, въпросът е кога във времето и дали ще се случи по план до края на 2019 г.“, изтъкна още Бачев. / Bloomberg TV Bulgaria

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 01 Август 2019 10:52