Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България – Силициева долина на Европейския съюз?

България – Силициева долина на Европейския съюз?

Българското правителство се е заело да “изчисти” имиджа на страната ни, представяна често като “най-бедната и корумпирана” в ЕС. Мерките включват програми за подпомагане на бизнеса, привличане на инвестиции, създаване на благоприятна икономическа и инвестиционна среда.

Българската икономика има балансиран ръст, и в последните години го запазваме. Но по отношение на доходите все още имаме много да догонваме, каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за Радио България.

По неофициални данни за последните 30 години близо 3 милиона български граждани са напуснали страната. Икономическата миграция взе застрашителни размери особено след 2007 година, когато България стана пълноправен член на ЕС. Сега правителството обсъжда мерки за привличане на българските граждани обратно в страната. Както Радио България вече писа, държавата е готова още от началото на следващата година да финансира с до 1200 лева на месец за една година сънародници, които се завърнат да работят в родината. Възможен ли е този процес?

Нашата работа е да създадем икономически модел, който ще връща хората обратно. Той работи бавно, но резултати има– категоричен е министърът на икономиката Емил Караниколов и посочи като пример ИТ сектора, където не само, че българи се връщат, а се забелязва тенденция и чужденци да идват да работят в България.

Емил Караниколов припомни и грешките в миналото, като причина за днешното състояние на икономиката: България тръгна от много ниски нива, с фалити на банковата система, с грешни решения при процесите на раздържавяване, което съсипа българската икономика. В последните години тя стъпи на крака. Произвеждаме и предлагаме все повече стоки и услуги с по-голяма добавена стойност. Но нямаме магическа пръчка и това не може да се случи толкова бързо.

Как правителството ще обори статистиките, които представят страната като “най-бедната държава, с най- ниските заплати в ЕС“? – С работеща икономика – лаконичен е министърът на икономиката:

Това е единственият начин, защото служебното увеличаване на заплатите води до ефект, в който заплатите ще изпреварят производителността. Това не бива да се допуска. Икономиката трябва да тласка вдигането на заплатите. В последните две-три години в България, най- вече в частния сектор, заплатите се повишават всяка година с 8 - 10 %. Ние сме на второ място по ръст на заплатите, след Румъния. Ако ме питате защо в Румъния е по-добре, ще кажа, че там има три пъти по-голям вътрешен пазар. Много често инвеститорите харесват България, но заради вътрешния пазар от 18- 20 милиона души те предпочитат Румъния.

Безработицата в България е под 4%, но голяма част от работещите в страната мислят, че не получават достойно заплащане. Данните на Министерството на труда и социалната политика от проведени кариерни форуми в страни от ЕС, където има големи български общности и студенти, сочат, че 70% от сънародниците ни биха се върнали да работят у нас, ако имат условия за това. Какво може да накара тези млади и образовани хора да вземат еднопосочен билет за родината си?

За да се връщат младите в България, те трябва да виждат икономическа светлина. За мен е важна инвестицията в образованието. Колкото по-образован е човек, толкова по-добра заплата ще получава. Ние сме в ЕС и пазарът е необятен. Допреди 15 години в българската икономика дори инженери с две висши образования не можеха да си намерят работа. Трябва да създадем конкурентна среда, заплатите да се вдигнат. Мисля, че България е чудесно място за живеене, стига да има добри условия.

Директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев подкрепи твърдението на Емил Караниколов, че страната ни е чудесно място за живеене с допълнението, че България е добра страна за инвестиции. И това е факт, поради няколко причини:

В България имаме добра политическа и икономическа стабилност, страната е в Топ 3 на ЕС с най-ниското съотношение между БВП и вътрешен дълг. Това показва, че можем да генерираме сериозна финансова стабилност, което е фактор за привличане на инвеститори. В България имаме талантливи хора, които при разумни нива на заплащане ще бъдат добри, лоялни служители на големите компании.

Как ще запазим талантливите хора в България?

Това са млади хора, които получават добро образование, често в чужбина и идват да намерят предизвикателна работа в България – казва Стамен Янев. – Предизвикателна, защото за младия човек е важно да има предизвикателство в работата. Работа, в която се развиваш и същевременно имаш възможност за достъп до различни култури, различно ноу-хау. Факт е, че правителството в последните години работи за подобряване на бизнес средата и да се инвестира все повече в образование. Няма силна държава без добро образование.

Що се отнася до перспективните сектори в икономиката ни, Стамен Янев изтъква:

В България много силно се развиват няколко сектора – машиностроене, автомобилостроене и ИТ. Имено ИТ секторът отчита у нас средно годишен ръст от 25 до 30%, нещо което не се наблюдава в други държави. Считаме, че добре създадената инфраструктура за дигитализация, много бърз достъп до интернет, а вече и 5G мрежата, ни дават повод да претендираме за сериозно място във високите технологии и да бъдем Силициева долина на ЕС. България може да използва гео-стратегическото си положение между Европа и Азия и да произвежда интелектуален продукт, който да се продава на глобалните пазари.

Не е тайна, че България разполага с едни от най-добрите ИТ таланти, регистрирането на фирма не отнема много време и разходите са по-ниски – фактори, които привличат инвестиции в сектора. Данните на Националния статистически институт показват, че ИТ и телекомуникациите са и сектора с най-високи средни възнаграждения – 2930 лв., което е повече от двойно, в сравнение със средната работна заплата в България, която е 1208 лв. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники