Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Работодатели и синдикати заедно срещу американските ТЕЦ

Работодатели и синдикати заедно срещу американските ТЕЦ

Наскоро премиерът Бойко Борисов заяви, че никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Публикувана преди три дни обща позиция на работодатели и синдикати по въпроси на енергетиката потвърждава това. В частност по отношение на така наречените две „американски“ топлоелектрически централи в Марица Изток наблюдаваме рядко срещано единомислие и единодействие между синдикати и работодатели. Централите са построени преди 20-на години от американски инвеститори и работят на базата на дългосрочни договори с държавата, използвайки нискокачествени български лигнитни въглища. Мощността им е около 1500 мегавата и осигуряват около 20% от консумираното в страната електричество. В отворено писмо обаче организациите на капитала и наемния труд настояват въпросните договори да бъдат прекратени, защото по силата им „американците“ получавали непозволена държавна помощ, благодарение на която генерират за сметка на потребителите огромни печалби и изкривяват пазара на електроенергия в страната.

Такива обвинения бяха нееднократно отправяни и в миналото, но сега съвпадат с посещение на американски енергийни експерти в България, уговорено на неотдавнашната среща във Вашингтон на премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп.

Когато става дума за цени на електроенергията, българите са много чувствителни и критични. Да не забравяме, че първото правителство на сегашния български премиер Бойко Борисов падна през 2013 г. точно заради спонтанните масови демонстрации срещу монополно високите цени на тока.

Сега автори на откритото писмо срещу „американските“ централи са влиятелните и авторитетните Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Конфедерация на независимите синдикати в България. Работодателите от Българската стопанска камара и наемните работници на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ остават настрана от новата вълна напрежение, но и без тях влиянието на другите организации е достатъчно, за да принуди властите да вземат мерки.

Според протестиращите, в противоречие с правото на ЕС, по силата на дългосрочните договори, инвеститорите в "AES – 3С Марица изток 1" и "Contour Global Марица изток 3" ще получат само в периода от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г. държавна помощ от 350 млн. евро, без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК. Властите отдавна твърдят, че имат план за решаване на казуса с оспорваните централи, но каква ще е съдбата им още не е много ясно. Че засега няма да ги спират изглежда сигурно, защото липсват заместващи мощности. Но също изглежда сигурно, че има заплаха за тяхното съществуване и намеренията на ЕС в това отношение не подлежат на съмнение, отлагане или отмяна. Тази перспектива обаче засега остава далечна и както българските компетентни власти, така и собствениците на „американските“ ТЕЦ-ове имат време да се разберат като истински партньори и всеки да получи каквото му се полага. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники