Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Колко, къде и за какво харчи българинът за новогодишните празници?

Колко, къде и за какво харчи българинът за новогодишните празници?снимка: bnr.bg

Очаква се в България да бъдe надмината с поне 10% психологическата граница от 1 млрд. евро, похарчени през 2018-а за коледни и новогодишни подаръци, за празнични трапези и за пътувания.

В тази връзка може да се направят няколко извода. Първият е, че българинът се е замогнал до степен да си позволи само за подаръци на близки и познати да задели около 200 евро. В рамките на 2019 г. заплатите са се увеличили средно с 10%, което позволява по-голяма щедрост. Още около 200 евро ще струва прекарването на новогодишните празници извън дома – в страната или, най-често, в някоя от съседните държави – Сърбия, Македония, Гърция или Турция. Тази година обаче се смята, че по-далечните пътувания ще бъдат по-малко, тъй като и празничните почивни дни са по-малко – за Нова година например има само един почивен ден – 1 януари. Според проучване на „Галъп интернешънъл“ при 7 милиона население, над 2,4 милиона души обмислят да пътуват или почиват в страната, което включва както предстоящите празници, така и зимния сезон като цяло.

Вторият извод, който може да се направи е, че българинът се стреми да се покаже като щедър и състоятелен човек. Въпреки че е на последно място в ЕС по паритет на покупателната способност, той не иска сам да се лишава или да ощетява близките си с неуместни в този момент финансови ограничения. Още повече, че личната равносметка на българите за 2019-та продължава в общи –линии позитивната тенденция, характерна за последните пет години. Процентът на оценяващите изминалата година като по-добра за тях (33%) е двойно по-голям, отколкото този на смятащите, че е била по-лоша (14%). Това сочат данни от последното проучване на "Алфа Рисърч".

Какво възнамерява да купи за подарък българският потребител? Тук изненади няма в сравнение с предишни години и на челните места се нареждат играчките и украшенията за елха, дрехите, козметиката, обувките и електрониката. Трябва да се напомни, че някои от тези подаръци бяха вече закупени в края на месец ноември на „Black Friday“ или на “Cyber Monday”, когато имаше големи намаления на цените и доста хора предпочетоха подготвят по-рано подаръците за Коледа.

След като вече имаме някаква идея какво да купим за подарък, един от най-важните въпроси е къде ще пазаруваме – във физически магазини и търговски центрове или виртуално от сайтове в интернет. Това е дилема, с която се сблъскват потребителите навсякъде по света. За България проблемът не изглежда от съществено значение, защото според последните проучвания на Евростат едва 21% от българите пазаруват в Интернет, докато в Западна Европа това важи за над 60% от населението. Наблюденията на експерти сочат, че най-често се предпочита хибридно решение – шопинг както в интернет, така и в реален магазин. Везните обаче постепенно леко се накланят в полза на виртуалните покупки, тъй като през 2008г. интернет клиентите са били едва 3% от населението.

При всяко положение под коледната елха ще има купчини от пакети, чували и вълнени чорапи, пълни с подаръци и всеки ще получи изненада от Дядо Коледа. Въпреки притеснителните прогнози на някои икономисти за предстояща икономическа криза, 55% от българите смятат, че и през новата година икономиката ще продължи да работи добре, ще има достатъчно работа и повишаващи се заплати. Мнозина ще трябва да посегнат на спестяванията си или дори да теглят кредит, но в тази връзка има и една добра новина – според проучване на Българската търговско-промишлена палата, 68% от фирмите планират да раздадат коледни бонуси на служителите си в размер от 250 до 500 евро. Това вече направи и държавата, която отпусна за празниците допълнително по 20 евро на най-бедните пенсионери. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.