Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Булгаргаз" ще поиска цената на природния газ да падне с 40% от 1 април

Николай Павловснимка: dnevnik.bgНиколай Павлов

Държавната компания "Булгаргаз" ще внесе предложение цената на природния газ от 1 април да бъде 26.29 лв. за мегаватчас без ДДС. Това е малко над 40 процента намаление в сравнение с действащата сега цена. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на днешното заседание на Комисията по енергетиката в парламента, предаде БТА.

Предвид развитието на газовите пазари, тази цена може да бъде и още по-ниска, прогнозира Павлов. Има очаквания през следващите месеци цената на природния газ да се намали още.

С "Газпром" е предоговорена формулата, по която се определя цената на природния газ. В нея преобладаващ елемент е пазарният, допълни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Намалението е следствие на договореностите между "Газпром" и "Булгаргаз" за промяна във формулата за определяне на цената, постигнати след антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром". Руската страна се съгласи да намали цената за България със задна дата - от 5 август 2019 г.

"За този момент мисля, че ние постигнахме балансираща ценова формула", коментира Павлов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 06 Март 2020 10:45
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.