Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отлага се кандидатстването за чакалнята на еврозоната

Димитыр РадевДимитыр Радев

Сроковете за присъединяване на България към банковия съюз и валутния механизъм ERM II са нереалистични вече. Това съобщи в интервю за Нова телевизия управителят на БНБ Димитър Радев. Според него обаче отлагане за 2021 година няма да е фатално.

"Банковият сектор у нас в момента е в много добра кондиция в резултат на правеното през последните години. Можем да кажем, че е готов за настоящата криза, особено ако говорим в хоризонт от 3 до 6 месеца". Това заяви Димитър Радев.

Той увери вложителите, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите - че могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

"Свидетели сме на здравна криза, която прераства в икономическа. В тази ситуацията думите имат голямо значение, но по-важни са действията", добави той.

"Ако настоящата ситуация продължи повече от три или шест месеца, въпреки индикациите, никой не може да предвиди как ще се развие кризата и колко дълго ще продължи. Това, което правим в БНБ, е да разработваме различни сценарии и да оценяваме техния възможен ефект върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с числа на този етап. Надявам се, че в рамките на три месеца картината ще бъде по-ясна", обясни той. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.