Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Статистиката отчете годишна инфлация от 3% през март

Статистиката отчете годишна инфлация от 3% през март

Индексът на потребителските цени за март 2020 г. спрямо февруари 2020 г. е 99.4%, т.е. месечната инфлация е минус 0.6%.

Инфлацията от началото на годината (март 2020 г. спрямо декември 2019 г.) е 0.4%, а годишната инфлация за март 2020 г. спрямо март 2019 г. е 3.0%.

Данните на Националния статистически институт показват, че през март спрямо предходния месец поевтиняват облекла и обувки - с 1.5%; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - с 0.1%; жилищно обзавеждане и домакински уреди - с 0.5%. Разходите за развлечения и култура намаляват с 4.1%, за транспорт - с 2.7%, и за съобщения - с 1.3%.

Поскъпване има общо при хранителните продукти и безалкохолни напитки - с 0.1%; здравеопазване - с 0.1%;ресторанти и хотели - с 0.3%. Цените на алкохол и тютюневи изделия и за образователни услуги остават без промяна в сравнение с февруари. Цените на лекарствените продукти и услуги са се увеличили съответно с 0.1 и 0.3%, а цените на стоматологичните услуги остават на нивото от предходния месец.

От храните поевтиняване е отчетено при свинското месо, колбасите, зърнените закуски, риба, пълномаслено мляко, при домати, краставици, лук и листни зеленчуци, боб, маслини, кафе, чай и др. Поскъпват оризът, брашното, макаронените изделия и хлябът, месото от домашни птици и каймата, сирене, кашкавал, кисели и нискомаслени пресни млека, масло, олио и др.

От групата на нехранителните продукти е регистрирано намаление на цените при горивата. Най-голямо е при дизелово гориво - с 5.5%, бензин А95Н - с 5.1%, бензин А100Н - с 3.4%, газ пропан-бутан - с 3.6%.

Поевтиняване е отчетено и при горивата за централно газоснабдяване, газа за битови нужди, въглища и дърва за отопление. Поевтиняват и телекомуникационните услуги, козметичните продукти и течни препарати за почистване на дома, стоките за домашни любимци, автомобилните застраховки и др.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.