Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София най-скъпа за живот в България, Пловдив и Варна с еднакви цени

София най-скъпа за живот в България, Пловдив и Варна с еднакви цени

Издръжката на живота в България се е повишила в последната година и страната вече е на 89-о място в света от общо 135 държави в класацията на Numbeo - с 10 места по-нагоре в сравнение с началото на годината, показват разпространените преди дни данни.

Според тази класация най-висока е издръжката на живота на Бермудите, следвани от Швейцария, Норвегия, Исландия, Япония, Дания, Люксембург, Бахамите, Израел и Сингапур, който е на десето място. САЩ са на 21-о място.

10-те най-евтини държави по издръжка на живота са Алжир, Косово, Непал, Тунис, Узбекистан, Сирия, Афганистан, Киргизстан, Индия и Пакистан, която е на последното 135-о място.

Данните са за първото полугодие на 2020 г. В началото на годината България е била на 94-о място, т.е. издръжката на живота е била малко по-ниска, а в средата на 2019 г. е била на 96-о място.

Numbeo отчита данни за цените на хранителните стоки в магазините, наемите, цените в ресторантите и покупателната способност на местните хора. Те се посочват от милиони потребители на сайта на доброволен принцип.

Данните, които се получават, показват разликата с цените в Ню Йорк, където индексът се приема за 100. Ако например показателят за наемите в една държава е 50, значи там са на половината на тези в Ню Йорк, ако е 150, са с 50% по-високи.

Само в две държави – Бермудите и Швейцария, индексите са по-високи от 100 и всичко е по-скъпо, отколкото в Ню Йорк.

Индексът на България в момента например е 38,39, т.е. издръжката на живота у нас е с около 62% по-ниска от тази в Ню Йорк.

По отношение на наемите България се класира на стотното място в света от общо 135 държави от петте континента.

По отношение на храните сме на 93-о място в света, като у нас те струват 35,35 от това, което дават нюйоркчани. Цените в ресторантите ни поставят на 83-о място.

Страната ни обаче е доста по-добре в класацията по отношение на най-важното – покупателната способност на местното население. Тя отчита какво може да се купи с една средна за страната заплата.

Този индекс е 44,11 и поставя България на 58-о място в света.

В началото на годината страната ни е била в това подреждане на 56-о място, а в средата на 2019 г. - на 67-о.

България и Румъния винаги са делили последното и предпоследното място в ЕС по издръжка на живота, т.е. винаги е най-евтино да се живее в една от двете държави.

Numbeo дава възможност и за сравнение между градовете в една държава. В България например София е най-скъпият град, но има изключения. Повечето хранителни стоки са с десетина процента по-скъпи, отколкото в Бургас, но пилешко филе, банани и вносната бира са с по-високи цени в морския град. Посещение в ресторант в Бургас е с около 8% по-евтино, отколкото в София, но това не се отнася за безалкохолните, кафето и капучиното. По-скъпо излиза в Бургас и возенето с такси – с около 25%.

Облеклата и обувките в Бургас са с около 23-24% по-евтини, отколкото в София. Но при веригите цените са почти равни. Наемите в Бургас са драстично по-ниски - за някои жилища с 53%.

Животът във Варна е с около 11% по-евтин, отколкото в Бургас, но и там таксиметровият превоз излиза много по-скъпо, отколкото в София и дори от Бургас.

Пловдив също е по-евтин за живеене от София, а цените са почти равни на тези във Варна. Хранителните стоки във втория по големина български град са с 5,84% по-ниски от тези в София, но някои стоки са по-скъпи. Например цената на бутилка среден клас вино в Пловдив е с около 10% по-висока. По-скъпи са и оризът, портокалите, бананите и лукът. Транспортните разходи в Пловдив са почти като тези в столицата, но това е заради таксиметровите превози, които и там са с 25% по-скъпи. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови