Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Над 60% от земеделските стопанства са изчезнали за 10 години

Над 60% от земеделските стопанства са изчезнали за 10 годиниснимка: bnr.bg

Над 60% от земеделските стопанства в страната са изчезнали за последните 10 години, сочат предварителните данни от преброяването им - съобщи за "Хоризонт" Николай Маринов от главна дирекция "Земеделие" в агроведомството.

Драстичен спад има и в броя на личните стопанства тип "заден двор".

Преброяването на земеделските стопанства е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40 на сто от общия си бюджет.

Преброяване на земеделските стопанства се прави в европейските страни членки на всеки десет години.

"Земеделските стопанства, които бяха анкетирани, са над 200 хиляди. От тези 200 хиляди около 130 хиляди земеделски стопанства се оказа, че са действащи. При предишното преброяване бяха около 360 хиляди", каза Маринов.

Тенденцията обаче е към увеличаване на обработваемите площи и запазване броя на животните, което означава, че стопанствата у нас се окрупняват и едрото земеделие е в ръцете на много по-малко фермери.

По все още неофициални данни рязко е намалял и броят на личните стопанства, което вероятно се дължи на завишените изисквания за биосигурност или на това, че хората крият информация за животните, отглеждани в "задния двор". / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови