Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Големите нехранителни магазини възроптаха срещу затварянето си и плашат с протести

Големите нехранителни магазини възроптаха срещу затварянето си и плашат с протестиснимка: dnevnik.bg

Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват повечето хранителни и някои нехранителни хипермаркети, апелира мерките за ограничаване на дейността на големите нехранителни магазини да не бъдат удължавани след 11 април, както и големите търговски центрове тип "мол" и "ритейл парк" да бъдат отворени от 12 април, а не от 1 май. Така ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация за някои компании и ще бъде ограничена задълбочаващата се криза в нехранителния ритейл сектор, предизвикана от затварянето на обектите с площ над 300 кв. м. и на търговските центрове, посочва сдружението и допълва, че отварянето на магазините ще има спасителен ефект върху цялата екосистема от свързани с ритейла бизнеси и за приходите в държавния бюджет.

По-късно затворените вериги написаха отворено писмо до премиера и няколко министри, в което се противопоставят на затварянето си, в което виждат неравнопоставеност, и обявяват, че ако не бъдат разбрани, може да се стигне до протести и различни форми на гражданско неподчинение.

"Считаме, че в търговските обекти с площ над 300 кв.м, предлагащи нехранителни стоки при спазване на хигиена и дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения. Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора", обявяват веригите.

Посочват, че дискриминационните мерки трябва да бъдат преустановени и на свой ред след заведенията, казват, че мерките трябва да важат за всички, независимо от размера, а на магазините за храни да се забрани да продават нехранителни стоки, които не са от първа необходимост. Посочват, че такава била практиката в много страни от ЕС.

Писмото е подписано от 17 вериги: "Технополис", "Техномаркет", "Техмарт", "Мосю Бриколаж", "Практикер", "Практис", "Хиполенд", "Хоум макс", "Спорт депо", "Мат стар", "Мания", "Домко", "Аико", "Карпет макс", JYSK, "Зора" и "Декатлон". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.