Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Везиева присъства на представянето на първия български електрически лекотоварен автомобил

Министър Везиева присъства на представянето на първия български електрически лекотоварен автомобил

Тази иновация, която днес се представя, е скок в бъдещето и то изцяло български. Това каза министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва в представянето на първия електрически лекотоварен автомобил L CITY, произведен изцяло от българската компания "Син Карс Индъстри" АД.

Везиева посочи, че всички елементи в този нов електрически лекотоварен автомобил са разработка на фирмата и са българско производство. Служебният министър на икономиката подчерта, че бъдещето е в зелените технологии и във високите технологии. „Като държава ще се постараем да подпомогнем всяка иновация, през различни мерки“, допълни тя. Министърът отбеляза, че страната ни има нужда от такива производства с висока добавена стойност, експортно ориентирани компании.

Росен Даскалов, собственик на автомобилната компания коментира, че разработката на електрическия лекотоварен автомобил започва от 2018 г. „В неговото товарно пространство са вградени фотоволтаични панели като при слънчево време автомобилът връща до 20 процента от капацитета на батерията обратно за един ден. Това означава, че реалният пробег е около 250 - 300 километра“, допълни той.

По думите му очакванията са годишното производство на този тип автомобили в Русе да достигне над 20 000 броя, като елементи от производството ще са роботизирани. Фирмата има подобна разработка за автобуси и камиони, а автомобилът вече е представен на изложението в Мюнхен с отличен отзвук от участието. Даскалов заяви, че в момента инженерингът, дизайнът, прототипирането и тестването на колите става в България.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 28 Септември 2021 12:12