Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Изненадващо природният газ, вместо да поскъпне, поевтиня

Изненадващо природният газ, вместо да поскъпне, поевтиняснимка: btvnovinite.bg

Природният газ ще поевтинее от 1 ноември, вместо за поскъпне с очакваните 32%, съобщи социалният министър Гълъб Донев. Той уточни, че това е станало възможно заради променените цени на европейските газови хъбове, както и с допълнителни преговори с "Газпром експорт". Преговорите с руската компания започнали преди повече от месец, като след тях на "Булгаргаз" ще бъдат предоставени допълнителни количества газ на цена, по-ниска от тази на газовите хъбове.

Така от 1 ноември цената, на която природен газ се продава на топлоелектрическите централи и газоразпределителните дружества, става 93.19 лева за мегаватчас, което е с 1.35 лева по-евтино от октомври.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов коментира, че вероятно през декември ще има ново поевтиняване на природния газ и цената ще падне под 93 лева за мегаватчас.

В отговор на въпрос той коментира, че това не е подарък, а просто са били изчистени някои спорни въпроси с "Газпром експорт". Заради споразумение за конфиденциалност Павлов не влезе в конкретика.

Въпреки месечното намаление на цената на газа, януарското поскъпване на парно, топла вода и ток няма да ни се размине, отчитат експерти.

Прогнозата за поскъпване на топлоенергията от началото на 2022 г. е до 20%, а за тока - до 10 на сто.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 02 Ноември 2021 08:58