Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Симеон Дянков пред bTV: Следващата година инфлацията ще е още по-висока

Симеон Дянков пред bTV: Следващата година инфлацията ще е още по-високаснимка: btvnovinite.bg

Инфлацията е сериозна опасност пред управляващите. Това заяви в „Тази сутрин“ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„През следващата година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци заради скока на енергийните цени, а за цялата 2022 г. Това е сериозна опасност за управляващите – има подценяване на ситуацията“, каза Дянков.

Той обясни, че заради растящата несигурност покрай „Омикрон“, спирането на големите инфраструктурни проекти и по-големите социални плащания – ще допринесат за увеличаването на инфлацията.

По думите му инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската, според него правителството трябва да се фокусира върху икономически растеж, за да се излезе от ситуацията.

Дянков каза, че средната инфлация за страната е около 7%, но в определени сектори достига до 30%.

„Еврозоната започва да изглежда по-проблемна като влизане, отколкото преди няколко месеца заради голямата инфлация. Инфлацията е един от официалните критерии – България трябва да е под 1,5% от най-ниската инфлация на ЕС. В момента не се вписваме, ако инфлацията продължи така, проблемът ще се задълбочи“, уточни Дянков. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.